Kako od starih guma napraviti jači beton; Foto: wedmov/Depositphotos
Materijali

Grafen od starih guma za čvršći i ekološkiji beton

Beton proizveden na ovaj način ne samo što je ekološki prihvatljiv, već ima i čvrstoću na pritisak za 30 posto veću od konvencionalnog. 

Istraživački tim sa Rice Univerziiteta iz Hjustona razvio je novi postupak pretvaranja starih guma u grafen, koji se potom može koristiti za izradu betona. Ovo istraživanje nadovezano je na prethodna dostignuća tima u pravljenju grafena kroz proces koji se naziva džul-zagrevanje.

Ovaj postupak predviđa da se izvor ugljenika izloži udaru udaru električne energije kako bi se trenutno zagrejao na oko 2.725 C što ga pretvara u grafenske ljuspice. Grafenske ljuspice imaju slojeve koji se ne poklapaju savršeno, što ga čini lakšim za topljenje, kao i za integraciju u kompozitne materijale.

Nepravilno preklapanje slojeva u grafenskim ljuspicama; Foto: Rice University

Izvor ugljenika se izlaže temperaturi od 2.725 C što ga pretvara u grafenske ljuspice.

Tokom prošle godine tim je demonstrirao ovu tehniku koristeći otpadne proizvode poput hrane i plastike, a sada su se odlučili i za odbačene gume. Tim je istakao da njihovi prethodni pokušaji da se gume direktno pretvore u grafen nisu dali najbolje rezultate, te su se kroz novu studiju odlučili da zapravo koriste ostatke materijala, piše Carbon.

Oni su počeli od postupka pirolize koja uključuje sagorevanje guma u okruženju sa niskim sadržajem kiseonika, pri čemu se stvara i ulje veoma korisno za čitav niz industrijskih procesa. Tokom ovog procesa se proizvodi i čvrsti ostatak ugljenika, za koji se ipak teže nalazi dalja primena.

Od gume do jačeg betona; Foto: Rice University

Veća čvrstoća – manje betona

Ipak, tim istraživača otkrio je da je ovaj ostatak sagorevanja guma odličan kandidat za proizvodnju grafenskih ljuspica. Dobijeni produkt su zatim upotrebili za proizvodnju cementa koji se dalje koristi za pravljenje betona. Došli su do otkrića da betonske kocke napravljeni od ovog cementa pokazuju oko 30% bolju čvrstoću na pritisak od betona napravljenog bez aditiva grafena.

Tim navodi da beton ojačan grafenom ima nekoliko ekoloških prednosti u odnosu na konvencionalni. Na ovaj način ne samo da se smanjuje količina otpadnih guma, već bi veća čvrstoća materijal mogla da smanji količinu betona potrebnog u konstrukcijama.

„Beton je materijal koji se najviše proizvodi i on je odgovoran za čak 8% svetske emisije ugljenika. Ako budemo u mogućnosti da koristimo manje betona na zgradama i mostovima, možemo eliminisati određenu količinu emisije ugljenika.“, rekao je James Tour, jedan od koautora studije.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Iva

    Ovo ni na koji nacin nije ekoloski prihvatljivo. Stare gume ne treba vratiti u ekosistem i staviti ljude i prirodu ponovo u dugorocni kontakt sa teksicnim materijalima vec ih razgraditi. Na tome treba raditi a ne na banalnoj reciklazi.

  2. arhitekta

    automobilska industrija je stvorila gomilu smeća?
    šta raditi sa njime je ozbiljno pitanje

Оставите одговор

Obavezna polja *