Ima li beton alternativu?
Materijali

Beton krivac za 7% svetske emisije ugljen-dioksida

Iako širom sveta važi za najpogodniji materijal za izgradnju, beton ipak ima i velikog uticaja na kvalitet i budućnost života na planeti.

Najnovija istraživanja koja su sprovedena tokom poslednjih godina ukazuju na to da naša kontinuirana potreba za proizvodnjom i primenom betona može doprineti klimatskim promenama znatno više nego što je to ranije bilo poznato. Tako je engleski analitički centar Chatham House nedavno objavio izveštaj u kojem se tvrdi da 7% svetske emisije ugljen-dioksida nastaje iz procesa proizvodnje betona.

Hemijski procesi pri kojima se proizvodi cement, kao i pečenje krečnjaka i gline u visokim pećima doprinose u najvećoj meri emisiji ugljen-dioksida.

Kako piše Archpaper, trenutni podaci pokazuju da se u svetu godišnje proizvede 4,4 milijarde tona betona. Nažalost, očekuje se da će taj broj porasti do 2050. godine na čak 5,5 milijardi tona, imajući u vidu da uveliko traje ubrzana urbanizacija siromašnih zemalja i to uz znatnu primenu betona.

Hemijski procesi pri kojima se proizvodi cement doprinosi velikoj emisiji ugljen-dioksida

Godišnja proizvodnja betona će sa 4,4 porasti na čak 5,5 milijardi tona do 2050. godine što je alarmantni podatak

Peći koje su energetski više efikasnije, nove vrste klinkera, tehnologija filtriranja ugljen-dioksida, kao i prelazak na obnovljive izvore energije u proizvodnom procesu, svakako će biti neophodni kako bi se smanjio nivo ugljen-dioksida i kako bi se za 50% smanjile šanse da se poveća globalna temperatura planete za 2°C.

Drvo bi u budućnosti moglo da ima veliku ulogu. Osim što tokom svog vegetativnog života apsorbuje ugljen-dioksid, moglo bi u znatnoj meri i da zameni beton kao primarni građevinski materijal. Već nekoliko visokih drvenih zgrada širom sveta dobilo je zeleno svetlo za izgradnju, a nastavak istraživanja na karbon nultim ili negativnim projektima iz dana u dan znatno napreduje. Takođe, i naši stručnjaci su na tragu rešenja pravljenja betona od pepela biomase što bi smanjilo količinu cementa u betonima za 50%

Nove nade

Kako bi se ispoštovao planirani pravilnik Klimatskog sporazuma koji je sklopljen u Parizu 2015. godine, emisija ugljen-dioksida bi trebalo da bude smanjena za 16% do 2030. godine, što je uz planirani porast proizvodnje betona moramo priznati veoma ambiciozan plan.

Ipak, kako u poslednjim godinama postoji znatan porast osvešćenosti o neophodnosti prisustva održivih sistema i materijala, kako bi sačuvali planetu, nadamo se da će se pronaći rešenje za ovaj problem.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *