Materijali

Održiva cigla napravljena od recikliranog otpadne prašine, čađi i plastike

Silica plastic block je napravljen u potpunosti postupkom reciklaže i bez ikakvog otpada u proizvodnji.

Ima li boljeg rešenja za održivost naše planete nego kada se od otpada napravi građevinski materijal? Upravo je to okosnica ovog projekta koji je od idejnog rešenja doveden u fazu realizacije. Naime, indijska kompanija Rhino machines lansirala je održivu ciglu, koju čini 80% reciklirane otpadne prašine i 20% raznog plastičnog otpada.

Kako bi se izborili sa sve većom količinom razne otpadne prašine ali i ostalih vidova zagađenja životne sredine, u cilju njihove reciklaže, pokrenut je projekat zajedno sa istraživačkim sektorom arhitektonske firme r+d studio.

Testiranje je pokazalo da SPB cigle imaju 2,5 puta veću čvrstinu u odnosu na tradicionalne cigle.

Projekat Silica Plastic Block (SPB) otpočeo je jasnom misijom da se ostvari proizvodnja sa nultim otpadom tokom reciklaže peska. U inicijalnoj fazi eksperimenta postojala je potreba za prirodnim dodacima poput cementa, zemlje i vode. Ipak, količina prirodnih resursa za ovaj proces nije bio dovoljan te se moralo tragati za alternativom.

Istraživanjem se ispostavila mogućnost da se plastika poveže sa recikliranim peskom, odnosno sa česticama čađi. Upotreba plastike kao vezivnog materijala potpuno je eliminisala upotrebu vode, te se blokovi mogu koristiti odmah nakon oblikovanja i hlađenja, piše Designboom.

Pogledajte i video o održivoj cigli:

Zavidna čvrstoća

Testiranje je pokazalo da SPB cigle imaju 2,5 puta veću čvrstinu u odnosu na tradicionalne cigle, a pritom je upotrebljeno 70 do 80% otpadne prašine i do 80% manje upotrebe prirodnih resursa.

80 posto otpadne prašine i 20 posto plastika

Akcija

Tokom perioda od četiri meseca, razne institucije poput bolnica i socijalnih organizacija, kao i lokalne korporacije prikupljale su otpadnu plastiku, te sada Rhino machines imaju na raspolaganju šest tona plastike, kao i šesnaest tona prašine iz livnica za svoju dalju proizvodnju.

Zid napravljen od održive cigle

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *