Emisiju AGD možete pratiti i na YouTubeu
Aktuelno

Antologija gradnja i dizajna – nova emisija o arhitekturi, građevinarstvu i dizajnu

Premijerno emitovanje na kanalu KCN 1 (Kopernikus 1) je četvrtkom u 19h, a reprizno ponedeljkom u 19h.

Nakon više od tri decenije od televizijske emisije „Antologija kuća“, autora i voditelja arhitekte prof. Ranka Radovića i jedne decenije od YouTube emisije „Gradologija“, autora slikara Vojislava Radovanovića, pred publikom se nalazi nova emisija koja se bavi pojavama u svetu arhitekture, građevinarstva i dizajna, pod nazivom „Antologija gradnje i dizajna“ ili skraćeno AGD.

Ideja emisije, koja svojim imenom pravi omaž na starije televizijsko ostvarenje, jeste da započne sa predstavljanjem i valorizacijom aktuelnih prostorno-urbanističkih projekata, projektovanih, investiranih i novoizvedenih objekata i stambeno-poslovnih kompleksa, prezentacijom novih građevinskih materijala u eksterijeru i enterijeru, investicija u svetu nekretnina, kao i razvoja i proizvodnje autorski dizajniranog nameštaja u Srbiji.

Prva epizoda:

Sama emisija kao projekat nastaje krajem 2018, ali tek početkom 2020. dobija priliku da se u potpunosti profesionalno snima i emituje.

Autori i voditelji emisije su arhitekta Dr Tatjana Mrđenović i istoričar umetnosti Marko Stojanović, koji svojim stručnim pristupom i pažljivo odabranim sagovornicima, prezentuju najnovija dešavanja na inženjersko-kreativno-poslovnoj sceni.

Vodeći računa o svim segmentima jednog građevinsko-arhitektonskog dela, oni intervjuišu predstavnike investicionih kompanija, arhitekte angažovane na projektovanju i nadzoru, kao i izvođače grubih i finalnih radova, koji svi zajedno daju doprinos i ostavljaju svoj pečat na objektu u prostoru. Slično je i sa dizajnerima, koji jedan komad nameštaja sagledavaju iz nekoliko aspekata – kreativnog, proizvodnog i finansijskog, da bi njegova funkcija u enteriju korisnika bila opravdana i potpuna. Posebnu kategoriju čine nezavisni stručnjaci iz sveta habitologije, arhitekture, građevinarstva, investicija i kupoprodaje nekretnina, čije analize, procene i saveti u mnogome pomažu u ispravnom uobličavanju slike tržišta, tj. građevinsko-arhitektonske struke.

Druga epizoda:

Gde gledati

Sama emisija kao projekat nastaje krajem 2018. godine, ali tek početkom 2020. godine dobija priliku da se u potpunosti profesionalno snima i emituje. Prva sezona emisije AGD baviće se pitanjima stanogradnje, hotelima, poslovnim zgradama, tržnim centrima i najkvalitetnijem domaćim nameštajem iz Srbije, a prikazaće najznačajnija ostvarenja u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Premijerno emitovanje na kanalu KCN 1 (Kopernikus 1) je četvrtkom u 19h, a reprizno ponedeljkom u 19h. Naravno, za sve gledaoce koji ne stignu da pogledaju televizijsko emitovanje, svaka epizodu mogu pogledati na YouTube kanalu „Antologija gradnje i dizajna“.

Treća epizoda:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Dragan Markovic

    Izbor projekta jeste antologijski ali je produkcija polu-profesionalna. Mislim da sagovornici, pokrovitelji i objekti o kojima je reč zaslužuju značajno ozbiljniju produkciju i prezentaciju. To je neko moje gledište. Inače, bravo za inicijativu i angažman. Konačno da se pomerimo sa nule..

  2. Damir Kovačić

    Možda nije mnogo bitno, ali autor i urednik Gradologije bio je Damir Kovačić, od prve do poslednje emisije. Sa Vojislavom Radovanovićem, kojii je bio voditelj Gradologije, zajedno je snimao priloge i pravio program.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *