Casa del Acantilado u Španiji
Aktuelno

Pet „zaraznih“ dokumentaraca i serija o arhitekturi dostupnih za strimovanje

Jedan od omiljenih načina da popunite vreme jeste gledanje serija i filmova, a mi preporučujemo da u svoj „meni“ ubacite i par naslova vezanih za arhitekturu i dizajn. Uostalom, ko kaže da bindžovanje serija ne može da bude kreativno?!

U nastavku preporučujemo nekoliko naslova sa Netflixa, jer je to jedan od retkih striming servisa dostupnih kod nas u čijoj ponudi se mogu naći i razni stručni serijali (mada bez titlova na srpskom). Nažalost, izbor nam je malo ograničen u odnosu na SAD i neke zemlje Evrope, ali neki od najboljih naslova su nam ipak dostupni.

 

1. Abstract: The Art of Design

Ako ste ikad sumnjali u važnost dobrog dizajna, morate pogledati ovu vrhunsku dokumentarnu seriju. Svaka epizoda koncipirana je tako da vas upozna sa čarima i izazovima pojedinačnih disciplina dizajna i to kroz razgovor sa nekim od najvećih stvaraoca danas.

U četvrtoj epizodi prve sezone gostuje im Bjarke Ingels, osnivač čuvenog arhitektonskog studija BIG, a pored njega imaćete priliku da se poznate i sa velikim facama iz sveta bio-arhitekture, scenografije automobilskog i digitalnog dizajna, te i raznih drugih oblasti.

2. Grand Designs

U pitanju je dugovečni britanski serijal koji je život započeo još 1999. godine, a tek je nedavno doživeo reinkarnaciju na Netflixu. Zanimljivo je da serijal prikazuje domove ljudi koji mahom pripadaju srednjoj ekonomskoj klasi, a koji su na razne dovitljive načine uspeli da svoje klasične kuće i stanove preobrate u nešto nesvakidašnje.

3. Minimalism: A Documentary About the Important Things

Ako ste poklonik mantre „manje je više“ ovo je definitivno serija za vas. Ukoliko se ipak ne pronalazite u ovom opisu, ovaj dokumentaraca će vas ipak navesti da razmislite o svom odnosu prema materijalnom.

4. The World’s Most Extraordinary Homes

O ovom odličnom britanskom serijalu pisali smo još ranije. Ukratko, poznati TV voditelj putuje po svetu i odseda u nekim od najneobičnijih (i bezobrazno skupih) kuća na svetu. Među projektima koje ćete na ovaj način moći pobliže da upoznate su: 747 Wing House (naslovna fotografija; arhitekta David Randall Hertz), moderna kuća na drvetu na planini Catskill (studio Gluck+), ukopana kuća na Mediteranu u obliku zmaja (biro GilBartolome) i  Villa Vals, kuća Hobita na Alpima (Bjarne Mastenbroek i Christian Müller). Sve u svemu, obavezna lektira!

5. Amazing Interiors

Ova serija će vas upoznati sa nekim vrlo zanimljivim likovima. Tu je, na primer, jedan penzioner, bivši ronilac, koji je u svojoj dnevnoj sobi ugradio veliki bazen za ronjenje. Zatim, videćete i kako je to kada se cela jedna kuća podredi mačkama (jer zna se ko je pravi gazda u kući) ili interesantnim hobijima, pa čak i fetišima!

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *