Novi objekti

Zeleno proširenje: Pošumnjeni muzej u Seulu

Korejski studio SAMOO je inspisiran poljima trske koja su rasla u severoistočnom Seoulu napravio „zelenu“ ekstenziju muzeja „Buk Seoul Museum of Art“.

Projekt proširenja muzeja uključuje galerijski park te brežuljak pun zelenila. Ovaj dodatak muzeju je osim oplemenjivanja umetničkog prostora doneo i preko potrebno zelenilo području okruženom neboderima.

Okolini muzeja Buk Seoul nedostajalo je kulturnih programa koji će poslužiti stanovnicima koji nastanjuju obližnje oblakodere. Imajući u vidu ovu potrebu, studio SAMOO napravio je dodatak koji nije samo proširenje izložbenog prostora, već i biblioteka, multimedijalni objekt kao i spoljašnji muzej skulptura.

seul-krovovi-1

Osim podsticanja kulture, muzej je sada i prepun zelenih površina pa se tako na krovu svakog pojedinačnog objekta nalazi bogata zelena bašta u kojoj se stanovnici mogu okupljati i opuštati.

Zeleni krovovi filtriraju kišnicu i dodatno izoluju muzej čime se smanjuje potrošnja energije. Zahvaljujući strukturi i obliku zemljišta stvorena su područja u kojima se arhitektura i priroda međusobno nadopunjuju i daju tračak zelenila sivilu velegrada.

seul-krovovi-2

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *