Boston postao jedan od prvih gradova u SAD koji su sproveli meru obustave gradilišta u borbi protiv širenja virusa. Foto: Osman Rana/Unsplash
Aktuelno

Američki gradovi obustavljaju sve građevinske aktivnosti s ciljem sprečavanja širenja virusa

Gradonačelnik Bostona je uveo moratorijum na sve građevinske radove u gradu.

Nakon što je u ovom gradu proglašeno vanredno stanje usled pandemije koronavirusa, odložen je i sva dešavanja uključujući i Bostonski maraton. Gradonačelnik Walsh odlučio se na dodatni korak te obustavio i građevinske radove, čime je Boston postao jedan od prvih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama koji su sproveli i ovu meru u borbi protiv širenja virusa, ukoliko izuzmemo okruge i gradove koji su u potpunom karantinu.

Ova mera se desila u vreme kada grad i njegov region doživljavaju potpuni građevinski procvat. Međutim, kako je zdravlje na prvom mestu, gradonačelnik je morao da preduzme ovu meru i nije istakao koliko će obustava radova trajati ali je najavio da sigurno neće biti manja od 14 dana.

Boston postao jedan od prvih gradova u SAD koji su sproveli meru obustave gradilišta u borbi protiv širenja virusa.

„Ovo je kritično vreme za sve nas. Smatram da ukoliko uspemo da sprečimo širenje i pokušamo da suzbijemo virus, da ćemo dugoročno biti u boljoj poziciji.“, istakao je gradonačelnik.

On je rekao i da ne zna tačan broj građevinskih projekata na koje će uticati njegova odluka, ali smatra da je ona u svakom slučaju neophodna.

„Nemam broj. Verovatno na desetine hiljada. Trenutno smo usred procvata i danas je ovo bila teška odluka za doneti. Gradnja je trenutno u srži naše ekonomije u Bostonu. Ja dolazim iz oblasti trgovine, jer i ja sam bio u građevinskoj industriji. Ovo je nešto što je i meni i mnogima od nas lično.“, objasnio je Walsh.

Gradonačelnik je istakao da će gradski zvaničnici pažljivo pratiti razvoj situacije, kako bi se utvrdilo kada moratorijum može biti ukinut. Stanje će se pratiti iz nedelje u nedelju, sa nadom da će se u narednih par nedelja stanje stabilizovati, piše Archpaper.

Na zvaničnom sajtu grada stoji uput za poslodavce da sprovedu sve potrebne mere kako bi obezbedili gradilište, dok se na njemu ne odvijaju radovi. Pod ovim se smatra da se sav materijal zaštiti od propadanja, kao i da se osiguraju da vetar nešto ne oduva i ugrozi okruženje. Poslodavci su imali rok do 23. marta da obezbede gradilište, a samim tim i odobrenje da na njima borave, ali svaki građevinski rad je bio zabranjen.

Izuzeci

Prema nalogu gradonačelnika jedini izuzeci od zabrane gradnje su hitni komunalni radovi, radovi na putevima ili hitne intervencije na objektima, poput popravki usled curenja gasa, vode, kao i radovi na objektima koje koristi „ranjivo stanovništvo“ i radovi koji su potrebni da se određeni objekti „učine useljivim“.

Walsh je istakao da grad može da napravi izuzetke za slučaje čiji projekti „podržavaju povećano javno zdravlje i sigurnost“ i dodao da se nada da poslodavci neće otpuštati svoje zaposlene usled sprovođenja ove mere.

Situacija u Njujorku

Sa druge strane, usled velikog broja obolelih u Njujorku, guverner Njujorka Andrew Cuomo rekao je da je potrebno da se poveća izgradnja medicinskih ustanova i traži od federalen vlade da to uradi. On je istakao daje voljan i da pronađe imovinu koja se nalazi u državnom vlasništvu, poput staračkih domova koji nisu u upotrebi, kako bi se brzo transformisali u bolnice i obezbedili nešto rezervnog prostora kada se desi udar na zdravstveni sistem.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *