GRAPHISOFT je ponudio i besplatne licence (Emergency) za prvu pomoć; Foto: Carl Heyerdahl / Unsplash
Softver

ARCHICAD: Kako podesiti okruženje za rad od kuće

Saznajte kako da napravite okruženje za rad u ovom popularnom BIM programu kod kuće, a otkrijte i kako možete da naučite da radite u njemu kada već imate višak vremena. 

Mađarska kompanija GRAPHISOFT, proizvođač ARCHICAD-a, čini sve da omogući korisnicima rad u ovim, veoma teškim vremenima – tokom epidemije koronavirusa. Pored toga što je ARCHICAD i do sada omogućavao saradnju na izradi projekata preko interneta, GRAPHISOFT je ponudio i besplatne licence (Emergency) za prvu pomoć, za one korisnike koji zbog problematične infrastrukture ne mogu da pristupe svojim licencama u kancelariji, i besplatne licence za rešenje BIMcloud koje omogućava timsku saradnju preko ARCHICAD-ovog Teamworka, za timski rad.

Teamwork: Svi na jednom fajlu

ARCHICAD-ov Teamwork je rešenje koje omogućava timski rad na projektima. Pomoću Teamworka ceo projektni tim može da sarađuje na jednom projektnom fajlu, na jednom projektu. Ovo rešenje može da se koristi i u lokalnoj mreži, ali i preko interneta, što ga čini idealnim u situacijama kada je potrebno raditi sa udaljene lokacije ili od kuće. Teamwork Messaging omogućava da učesnici komuniciraju i to ne samo preko tekstualnih poruka, nego i preko elemenata BIM modela na kojem rade.

BIMcloud/BIM Server: Rad na udaljenim lokacijama

GRAPHISOFT BIMcloud/BIM Server je nastao iz potrebe da se omogući timovima na udaljenim lokacijama da sarađuju i na velikim dokumentima. Ovo rešenje omogućava i offline rad sa skoro bilo koje lokacije, kako bi se učesnici mogli prijaviti i raditi bilo gde da se nalaze. Svi podaci projekta koji mogu da se učitaju u ARCHICAD, mogu se preneti preko GRAPHISOFT BIMcloud/BIM Server-a. Pomoću revolucionarne Delta Server tehnologije minimalizovana je količina podataka koje prolazi kroz mrežu, čime se smanjuje vreme za slanje i osvežavanje izmena, omogućava pouzdanost informacija i rad, čak i preko relativno spore infrastrukture, sporijeg internet priključka.

Korak po korak

Ukoliko želite da radite od kuće, potrebno je pripremiti radno okruženje da bude dostupno. Kako bi se sve podesilo, potrebno je ispratiti nekoliko jednostavnih koraka:

1. Pristupite svojoj ARCHICAD licenci od kuće

ARCHICAD-u je potrebna licenca, kako bi radio na vašem kućnom računaru.

  • Ako je vaša licenca pojedinačna, softverska, jednostavno je preuzmite (download) na svoj kućni računar koristeći ARCHICAD ili GRAPHISOFT-o License Manager Tool. Napomena: Ukoliko je vaša licenca preuzeta na nekom drugom kompjuteru, potrebno je prvo da se preda (upload).
  • Ukoliko je licenca koju posedujete pojedinačna hardverska, na CodeMeter USB ključu, potrebno je prebaciti ključ u USB port kućnog računara i pokrenuti ARCHICAD.
  • Ukoliko imate centralni server za licence u kancelariji, potrebno je povezati se sa licencama koje su udaljene. Možete koristiti sledeće uputstvo: Rad u ARCHICAD-u od kuće pomoću kompanijske mrežne licence
  • Ukoliko ništa od prethodno navedenog ne pomogne, možete se obratiti lokalnom distributeru, kompaniji hiCAD, koji će obezbediti (Emergency) licencu za prvu pomoć. Za više detalja, tu je uputstvo: (Emergency) licenca za prvu pomoć za ARCHICAD.

2. Pripremite mrežu za Teamwork, timski rad

  • Ukoliko kompanija ima VPN, preko ovog rešenja moći ćete da nastavite da radite slično kao da ste u lokalnoj mreži. Prednost VPN-a je da kućni računar, preko interneta, postaje deo kompanijske mreže. Ovo znači da sa kućnog računara može da se pristupi, ne samo BIMcloud-u, nego i kompanijskom licencnom serveru.
  • Ukoliko imate statičnu IP adresu ili domen, možete podesiti pristup BIMcloud-u preko interneta.

3. Pripremite dokumente za pristup od kuće

Može se dogoditi da ne možete pristupiti nekim dokumentima koji se nalaze na kompanijskom serveru i biće potrebno da ponovo povežete (re-linkujete) projekte. Kako bi se bolje upoznali sa ovom temom, posetite: Kako preneti eksterne linkove sa projektom .

Spoljna komunikacija sa saradnicima i klijentima

„Beskontaktna komunikacija“ podrazumeva da se saradnicima i klijentima u ovakvim situacijama ne mogu isporučivati papirni dokumenti. Pored velikog broja uobičajenih, praktično univerzalnih elektronskih tipova dokumenata kao što su PDF, IFC, DWG, XLS i slični, izdvaja se komunikacija preko višestruko nagrađivanog rešenja za BIM komunikaciju koje se zove BIMx.

BIMx omogućava izvoženje projektne dokumentacije iz ARCHICAD-a u smislu pametnog, BIM Hiper modela, 3D modela kojem su priključeni i grafički prilozi i razni drugi podaci. Za korišćenje ovakvog dokumenta na tablet uređaju ili mobilnom telefonu potrebna je aplikacija koja se može besplatno preuzeti sa AppStore ili Google Play, a saradnik ili klijent može virtuelno da se prošeta kroz svoj projekat, sa i bez VR naočara i veoma funkcionalno, detaljno upotrebiti crteže osnova, preseka, fasada, detalja i slično.

Besplatne ARCHICAD licence za učenje

Ukoliko ne poznajete ARCHICAD, a imate više vremena nego inače, možda je ovo idealna prilika da kod kuće naučite da radite u ovom sjajnom BIM projektantskom softveru. Preporučujemo da se registrujete preko Try ARCHICAD for Free za neku od besplatnih licenci.

Kao profesionalac, imate pravo na Trial licencu u trajanju od 30 dana, dok kao učenik/student možete dobiti studentsku licencu koja takođe ne košta ništa.  Nakon registracije možete da preuzmete i instalirate najnoviju verziju ARCHICAD 23.

Besplatni online kursevi ARCHICAD-a

GRAPHISOFT nudi mnoštvo kurseva za samoučenje sa dokumentima, rešenim lekcijama, video uputstvima, PDF priručnicima za razne nivoe znanja preko GRAPHISOFT Education . Za savladavanje Intermediate, osnovnog kursa će vam trebati ukupno oko 15 radnih sati. Tu su i razne društvene mreže, GRAPHISOFT Help Center, ARCHICAD YouTube kanal, kao i lokalni predstavnik, firma hiCAD iz Novog Sada koja će vam pružiti sve potrebne informacije, podršku, obuku i konsultacije, dok ste odgovorni i spašavate živote sedeći kod kuće.

Tekst: Žolt Ivanović, hiCAD

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *