Softver

BIMx od sada i na Androidu

BIMx (Building Information Modeling Explorer) doživljava svoju novu transformaciju u dostupnosti projektne dokumentacije.

Od septembra 2011. je prvi put izašao van desktop okruženja omogućujući korisnicima iPad i iPhone da gledaju projekte na svojim gedžetima. Od kraja jula 2012. godine dostupnost je proširena na svim Android mobilnim telefonima. Na taj način, kancelarija ne samo investitora, nego i saradnika na projektu, je dostupna tamo gde smo. Jedini uslov je da imate internet konekciju.

Šta je BIMx?

BIMx je interaktivna aplikacija za prezentaciju BIM modela u svim fazama njegove izrade. Olakšava prezentaciju projekta klijentima, investitorima i svim interesentima. Njegovo korišćenje ne zahteva nikakav dodatni softver, (u ovom slučaju ArchiCAD) u kome se radio model. Korišćenje je lako, a realističan doživljaj prostora simuliran je iz ugla stvarnog posmatrača.

Kao video-igra

BIMx na interaktivan način predstavlja trodimenzionalni modelovani objekat gde korisnik ima mogućnost istraživanja prostora poput onog u tzv. First-person shooter video igrama (neke od poznatih: Half-Life, Doom, Counter-Strike). Glavna karakteristika ovakvog istraživanja (eng. exploring) prostora je lični doživljaj gde prikaz na monitoru simulira dati vidokrug posmatrača koji registruje određenim položajem u prostoru i menja se sa njegovim kretanjem, kao u stvarnom vremenu i prostoru.

Kretanjem kroz profesionalno renderovan prostor dobijaju se detaljnije informacije o elementima, njihove dimenzije, može se izvršiti merenje, a uključivanjem/isključivanjem lejera, mogu se bolje sagledavati različiti delovi objekta, uticaj osvetljenja itd.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *