„Čuvena“ plava zgrada u ulici Pap Pavla u Novom Sadu
Aktuelno

Uvode se estetski standardi za fasade u Novom Sadu?

Javno preduzeće „Urbanizam“ je pokrenulo inicijativu da Komisija za planove Skupštine Grada Novog Sada dobije ingerencije da uvede estetske standarde kada je u pitanju izgled fasada zgrada u izgradnji u Novom Sadu, izjavio je danas direktor tog preduzeća Tomislav Bokan.

Kako piše 021, on je ispred zgrade broj 35 u Ulici Pap Pavla, koja je svojevremeno nezvanično proglašena za najružniju zgradu u gradu, rekao da treba da se stane na put urbanističkom haosu koji u Novom Sadu vlada u poslednjih 20 godina. „Naš grad treba da dobije i novi sjaj i novu toplinu. Novi Sad je još pre 100 godina imao estetsku komisiju koja se starala o izgledu fasada“, kazao je Bokan.

"Čuvena" plava zgrada u ulici Pap Pavla u Novom Sadu
„Čuvena“ plava zgrada u ulici Pap Pavla u Novom Sadu (foto: SkyscraperCity)

Bokan očekuje da će sredstva za uređenje izgleda fasada u Novom Sadu biti obezbeđena i da će Skupština Grada Novog Sada, „ako ne na narednoj, a ono na onoj koja sledi doneti odluku o davanju ingerencija za uvođenje estetskih standarda Komisiji za planove Skupštine Grada.

Prema Bokanovim rečima, „Urbanizam“ neće dozvoliti „urbanistički haos koji je bio na sceni poslednjih dvadesetak godina“, a kome su, kako je kazao, svojim nečinjenjem doprinela i prethodna rukovodstva tog preduzeća.

Na pitanje novinara na šta će se odnositi estetski standardi, da li samo na boju fasada ili na spoljašnji izgled zgrada Bokan je kazao da će se odnositi i na jedno i na drugo. „O tome će u budućnosti struka strogo voditi računa i ništa neće biti prepušteno slučaju“, naglasio je Bokan dodajući da Komisiju čine „ljudi iz sveta nauke, pre svega urbanisti i arhitekte“.

Pogledajte jedan karakterističan primer antigradnje u Vranju.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *