Učenice Jana Parezanović, Anka Radosavčević i Simona Nikolčević sa svojom mentorkom; Foto: privatna arhiva
Aktuelno

Srednjoškolke iz Čačka oborile rekord u izdržljivosti mostova od špageta

Pobednički most od najpopularnije italijanske testenine poneo je neverovatnih 186,1 kg, što je ujedno i novi nacionalni rekord u ovoj disciplini. 

Učenice Tehničke škole Čačak, smera arhitektonski tehničar, Jana Parezanović, Anka Radosavčević i Simona Nikolčević pod mentorstvom profesorke Svetlane Blagojević, zauzele su ubedljivo prvo mesto na takmičenju u pravljenju mostova od špageta “Koliko je jak tvoj most”, održanog proteklog vikenda u Kraljevu.

Njihov most težine 1.154 grama je poneo neverovatnih 186,1 kg i tako postavio rekord u Srbiji u pravljenju mostova od špageta. Drugoplasirani je tim iz Tehničke škole iz Jagodine koji je poneo 125 kg, a treće mesto je zauzeo tim iz Mašinsko-tehničke škole iz Kraljeva koji je poneo 121 kg.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Njihov most težine 1154 grama je poneo 186,1 kg i tako postao nacionalni rekorder; Foto: privatna arhiva

Tokom vikenda se takmičili i studenti

Takmičenje “Koliko je jak tvoj most” Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu organizuje drugu godinu zaredom za srednjoškolce iz regiona. Ove godine takmičenje je okupilo četrdeset i dvoje učenika iz Čačka, Kraljeva, Užica, Jagodine, Kosovske Mitrovice i Kragujevca i trajalo je od 3. do 5. marta 2023. godine.

Da stvar bude zanimljivija, tokom proteklog vikenda, praktično istovremeno, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru takođe je održano takmičenje u pravljenju mostova od špageta, nazvano „Gradimo mostove znanja“, gde je pobednički most ekipe domaćina takmičenja izdržao opterećenje od 153,8 kilograma.

Nagrađene ekipe na takmičenju u Novom Pazaru; Foto: dunp.np.ac.rs

Studentsko takmičenje se održava petu godinu zaredom, a arhitektonska kategorija je prvi put uključena ove godine.

Pored izdržljivosti, ocenjivana je i estetika mostova. U toj kategoriji je najbolja bila ekipa Departmana za arhitekturu i urbanizam na FTN u Novom Sadu. Na takmičenju su učestvovali studenti iz 8 zemalja – Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Severne Makedonije, Bugarske i Rumunije.

Takmičari su morali, u obe kategorije, da ispune niz pravila, a žiri se sastojao od po tri člana profesora sa Univerziteta u Novom Pazaru. Ovo takmičenje u pravljenju mostova izdržljivosti se održava petu godinu zaredom, a arhitektonska kategorija je prvi put uključena ove godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *