Projekat obnove zapuštene i napuštene seoske skole u selu Pakleštica
Aktuelno

Studenti ostali bez dozvole da obnove seosku školu na Staroj planini

Studenti su primorani da obustave projekat jer su blokirani od strane opštine Pirot koja nije dozvolila mesnoj zajednici korišćenje i renoviranje objekta.

Inicijativa za obnovu sela Stare planine je rezultat saradnje studenata i nastavnika Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pokreta Odbranimo reke Stare planine, stanovnika i udruženja staroplaninskih sela. Prošle godine pokrenut je ambiciozan projekat obnove napuštene seoske škole u selu Pakleštica ali od njega očito neće biti ništa.

Slomljeni smo jer ni sami ne znamo šta dalje da radimo. Obratili smo se skoro svim ministarstvima za koje mislimo da mogu da pomognu.

„Primorani smo da obustavimo projekat jer smo blokirani od strane opštine Pirot koja nije dozvolila mesnoj zajednici korišćenje i renoviranje objekta. Na veliku žalost i razočarenje svih studenata, onemogućen je i blokiran njihov master rad od strane pomenutih opštinskih vlasti, kaže za naš portal Bane Andonović jedan od najaktivnijih učesnika u projektu Stara kao nova.

„Slomljeni smo jer ni sami ne znamo šta dalje da radimo. Obratili smo se skoro svim ministarstvima za koje mislimo da mogu da pomognu.“ – dodaje Andonović.

Propala saradnja sa ETH iz Ciriha?

Master rad, koji je privukao veliku pažnju posetilaca našeg portala, stoga se neće izvoditi, a učesnici su razočarani i zbog još jedne činjenice.

„Najveća nesreća, pored propalog master rada, je i što su nam se za jul mesec najavili studenti i profesori sa ETH iz Ciriha, sa kojima smo uspostavili kontakt zahvaljujući Saši Rančevu doktorantu sa PMF-a iz Niša, koji su želeli da vide to što mi radimo i uspostavimo eventualnu saradnju. Rančev je pored ostalog planirao da testira svoj pilot projekat energetski efikasnog osvetljenja celog sela i objekta škole kao i 1.000 metara staza uz pomoć solarnih panela i LED rasvete.“

Kako navodi Bane Andović, lokalne vlasti im nisu obrazložili svoju odluku bez obzira na to što su im se tri puta obraćali.

Pročitajte sve o projektu Stara kao nova.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Gordana

  Dragi ljudi dobre volje i divnih ideja – ne dozvolimo da s ena ovome zaustavi. Ne mogu biti ti foteljasi jaci od dobrote koju nosite i zelite da darujete… ne znam hijerarhiju za te papiroloske zavrzlame ali kazite kako i koga treba pritiskati da se ovako dragocen projekat ne upropasti. Jos nije kasno

 2. Bane Andonovic

  Draga Gordana,sutra je zasedanje skipstine opstine Pirot,poslednje pred izbore,nazalost nemozemo nista da uradimo

 3. Zoran

  Nastavite rad. Ignorisite zabranu. Gerila na delu.
  Neka dođu i neka sruše posle.

 4. Dragan Markovich

  Dragi studenti, šta da vam kažem. Za rad u Nemačkoj se od skoro lakše dobija viza.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *