Organski oblici hotela Kadinal; Foto: Enota
Domaći projekti

Kako će izgledati Banja Vrućica spa centar nakon rekonstrukcije

Slovenački arhitektonski biro Enota, poznat po hotelu Sotelia i spa centru Orhidelia, ovaj put spremili su projekat koji će se realizovati u susednoj Bosni i Hercegovini.

Banja Vrućica je destinacija s dugom i uspešnom tradicijom medicinskog turizma. Međutim, kako bi se prilagodio promenama navika i zahtevima gostiju, kao što je razvoj wellness i kongresnog turizma, hotel Kardial kao centralno lečilište u ovoj banji, pretrpeće ponovo velike promene po idejnoj zamisli biroa Enota koji je ponudio i rešenja za spa centre u Inđiji i Zlatiboru.

Enterijer spa dela; Foto: Enota

Planirane intervencije ne prave razliku između zgrade i spoljašnjeg izgleda: svi će koristiti iste materijale i fluidni dizajn.

Naime, hotel Kardial nedavno je opsežno renoviran. Rekonstrukcijom su se smanjile površine balkona kako bi se povećale hotelske sobe, dodato je još soba na krovu zgrade, a svi prateći programi su obnovljeni, posebno kongresne dvorane i wellness centar, koji se sastoji od unutrašnjeg i spoljnog bazena, sauna i salona za masažu.

Ipak, tokom korišćenja se otkrilo da je unutrašnji deo bazena premali i da je nezgodno smešten iznad platforme spoljašnjeg bazena. To je rezultiralo da saune i saloni za masažu budu smešteni na donjem spratu – na štetu optimalne organizacije prostora. Takođe ovi sadržaji su patili i od niza tehničkih problema proisteklih nakon renoviranja. Sa stanovišta ulaganja, najviše smisla ima da se ti prostori uklone i zamene novim, čime bi se jednim potezom otklonili svi trenutni nedostaci.

Zeleni krovovi za bolje utapanje u okolinu; Foto: Enota

Organski dizajn

Vizuelni dizajn zadržanih prostora izrazito je organski i zasnovan je na kružnim potezima. Da bi se postigao homogen konačni vizuelni izraz kompleksa koji se prostire na 14.600 kvadrata, ovaj pristup se primenjuje kao polazište za projektovanje novih zgrada koje će se pružati na 6.040 m2. Planirane intervencije, dakle, ne prave razliku između zgrade i spoljašnjeg izgleda: svi će koristiti iste materijale i fluidni dizajn.

Jedan od ključnih ciljeva rekonstrukcije je da se obala Jelića potoka uključi u sadržaj hotela. Istovremeno, uključivanje ove površine omogućava buduće širenje wellness programa na raspoloživim parcelama sa druge strane potoka.

Jelića potok postaje sastavni deo hotelskog sadržaja; Foto: Enota

Vizuelno smanjivane zgrade

Ravnomernom obradom prostora od potoka do nivoa hotela, vizuelno se umanjuje zgrada hotela sa sedam na pet spratova. Nova terasasta konstrukcija dodatno smanjuje izgled postojeće zgrade i približava celokupni raspored ljudskim proporcijama.

Vizuelno umanjivanje zgrade; Foto: Enota

Sve nove terase i krovovi biće pod zelenilom. Preko zelenih krovova pružaće se pogled ka prirodnom pejzažu na drugoj strani potoka čineći tako vizure iz soba prirodnim i opuštajućim.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *