Domaći projekti, Izdvojeno

Spa centar na Zlatiboru po projektu slovenačke Enote

Hotel Palisad planira veliko proširenje ponude sa wellness centrom u samom centru Zlatibora, a ovo je jedno od rešenja koje je uradio biro poznat po projektima koji su maksimalno prilagođeni lokalnim uslovima, prirodom i terenom.

Naša planinska lepotica uskoro bi mogla da dobije wellness centar kakvim bi Zlatibor mogao da parira i najpoznatijim evropskim turističkim centrima. Naime, arhitektonski biro Enota, koji je kod nas poznat po hotelu Sotelia i wellness centru Orhidelia u Termama Olimia u Sloveniji, uradio je idejno rešenje Zlatibor Spa centra koji pleni pažnju ne samo svojom veličinom već i arhitektonskim oblikovanjem objekta kojim dominiraju kose krovne ravni karakteristične za planinske kuće.

Unutrašnjost spa centra u kojem dominira drvo
Objekat je inspirisan lokalnom arhitekturom, odnosno, planinskim kućama

Cilj je bio da se napravi objekat koji neće narušiti okolnu borovu šumu, odnosno, da se sačuva što je više moguće stabala.

Zlatibor Spa je relativno veliki objekat od 26.900 kvadratnih metara čijom pozicijom je omogućeno sjedinjivanje sa susednom recepcijom hotela Palisad čime se redefiniše komunikacija u kompleksu. Uprkos njegovoj veličini, spa centar se dobro uklapa u okruženje i to pre svega zato što je objekat podeljenjen u više manjih segemanta. Terasasta struktura fasade delimično je otvorena čime je iznutra omogućen dobar pogled ka šumi koja okružuje objekat.

Atraktivan krov koji se proteže sve do terena inspirisan je lokalnom arhitekturom, odnosno, planinskim kućicama sa krovom „do poda“. Cilj je bio da se napravi objekat koji neće narušiti okolnu borovu šumu, odnosno, da se sačuva što je više moguće stabala. Zahvaljujući ovakvom pristupu projektovanja ali i belom oblogom na krovovima, objekat se potpuno utapa u okolinu i nestaje u borovoj šumi.

Objekat se stapa sa borovom šumom
Terasasti krovovi omogućava prodor prirodnog sveta u unutrašnjost objekta

Topao i ušuškan enterijer

Unutrašnjost spa centra je u potpunoj kontri sa eksterijerom, odnosno, on je topao i ušuškan zahvaljujući korišćenju prirodnog drveta. Enterijer je osmišljen tako da se različiti sadržaji budu fluidno povezani ali i tako da bude po meri čoveka. Kreiranje velikih otvorenih površina omogućeno je korišćenjem čeličnih stubova u obliku drveta, koji su prepoznatljivi za Enotu i mogu se videti i u wellness centru Orhidelia.

Enterijerom će dominirati velike vodene površine

Enterijerom dominiraju čelični stubovi u obliku drveta, koji su prepoznatljivi za Enotu.

Interesantan razlomljen krov

Pitanje isplativosti

Direktorka prodaje i marketinga hotela Palisad, Katarina Cicvarić je u razgovoru za portal Gradnja.rs potvrdila da oni već izvesno vreme planiraju izgradnju spa centra kao i da je Enotin projekat jedan od mogućih rešenja. Odluka o konačnom izgledu objekta tek treba da bude doneseno i ono će naravno zavisiti od niza faktora uključujući i isplativost ovakve investicije.

Enotino idejno rešenje je jedno od pristiglih rešenja koje će biti predmet razmatranja

Rešenje koje privlači pažnju

Projekat Zlatibor Spa centra koji je radila Enota, odnosno, arhitekte Dean Lah, Milan Tomac, Tjaž Bauer, Polona Ruparčič, Peter Sovinc, Peter Karba, Jurij Ličen, Sara Mežik, Eva Tomac i Goran Đokić, ušao je uži izbor za nagradu The Plan 2018.

Dispozicija rešenja
Dispozicija rešenja
Komunikacija
Komunikacija

Foto: Enota, via The Plan

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

  1. Spaspa

    Bila sam orhideliji o to je sigurno najbolji spa centar u ovom delu evripe!!!

  2. Andrija

    Uklapa se u predivnu prirodu ova bezdušna, čeliča tvorevina? O neukusima ne vredi raspravljati. Zlatibore šta ti rade…tuga.

  3. Mile

    Sigurno je za Srpske turiste, ulaz će biti najmanje 10000 i gratis limunada.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *