Arhitektura, Izdvojeno

Slovenačka Enota projektovala novi spa centar u Turskoj

Tetusa Oasis Thermal Resort je novi wellness i medicinski centar u poznatom turskom letovalištu Češme.

Češme je letovalište na obali Egejskog mora u azijskom delu Turske nadaleko poznato po lekovitim termalnim vodama. Novi spa centar, čiji projekat potpisuje slovenački biro Enota, dodatak je već bogatoj ponudi hotela i apartmana, a cilj je da se s ovim kompleksom na 58.700 metara kvadratnih, koji ima i medicinski karakter, pojača turistička ponuda ovog banjskog mesta.

Ceo program novog spa kompleksa organizovan u cirkularne blokove.

Najveći izazov pri projektovanju Tetusa Oasis Thermal Resorta bio je nedostatak slobodnog prostora za gradnju. Zato je ceo program ovog spa kompleksa organizovan u cirkularne blokove. Svaki blok smešten je oko unutrašnjeg atrijuma koji je produbljen kako bi se omogućio prodor sunčeve svetlosti u podzemne etaže. Isti princip primenjen je i na polukružne jedinice po obimu gde je teren iskorišćen za skrivanje od pogleda.

Crteži

Razbijanje uniformnosti

Svaki blok spa kompleksa oblikovan je tako da se uklopi u teren koji je pod kosinom. Zbog različitih visina blokova razbijena je uniformnost objekta, a pritom je i dobijen atraktivan oblik zgrade koji prija oku. Ceo objekat dobijen je zapravo ponavljanjem blokova koji su spojeni u nivou krova čineći tako zatvorenu celinu.

Zeleni projekat

Unutrašnji atrijumi čine okosnicu objekata i svaki je dizajniran tako da podrži sadržaj koji se uz njega nalazi. Korišćena je velika količina zelenila, niskog i visokog rastinja, koja pogoduje ovakvoj vrsti medicinskih ustanova. Krovovi su takođe zeleni što pomaže objektu da se lakše izbori sa velikom vrućinama u ovom delu Turske.

Tetusa Oasis Thermal Resort je u fazi izgradnje i trebao bi uskoro da bude otvoren.

Foto: Enota, via V2com

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *