Kula zvana Downtown One biće visoka 140 metara; Foto: MVRDV
Arhitektura

Čuveni MVRDV projektuje najvišu zgradu u Albaniji

Osim što će ovo biti najviša zgrada u Tirani, ali i čitavoj Albaniji, inovacija na polju arhitekture će se ogledati i u konstruktivnom i dizajnerskom rešenju fasade.

Po projektu čuvenog holandskog arhitektonskog studija MVRDV, u centru Tirane gradiće se kula zvana Downtown One visoka 140 metara koja će imati veoma zanimljivu fasadu. Naime, ona je rešeno reljefno i to tako da kubusne forme terasa i lođa čine pikselizovanu mapu Albanije – svaki naglašeni deo predstavlja određeni grad ili selo. Lođe i terase biće ozelenjene tako da će fasadu krasiti i vertikalna bašta.

Kula visoka 140 metara imaće terase i lođe raspoređene tako da čine pikselizovanu mapu Albanije – svaki naglašeni deo predstavlja određeni grad ili selo.

Downtown One će imati 37 spratova kako komercijalne, tako i stambene funkcije, dok je ukupna površina objekta 77.000 kvadratnih metara. Prodavnice i lokali će zauzeti prizemlje, dok je prvih 18 spratova rezervisano za poslovne prostore. Iznad tog nivoa pa sve do vrha su stambene jedinice, piše Dezeen.

Vertikalno selo za druženje

Neki od istaknutih volumena biće u formi otvorenih terasa, omogućavajući zelenilu da se raširi i po fasadi. Ovakav princip trebalo bi da u samom centru grada podstakne atmosferu, kako to arhitekte iz MVRDV zovu, „vertikalnog sela“ u kom će stanari moći da se sretnu i druže.

Park i igralište za decu biće organizovani u nivou ulice, dok će garaža biti smeštena u nivou ispod površine zemlje.

Kula će biti izgrađena na bulevaru Bajram Curi, okrenuta ka Skenderbegovom trgu.

Izgradnja objekta je započela, a planirano je da objekat Downtown One bude završen tokom 2024. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *