Deichman Bjorvika je novo mesto za okupljanje žitelja Osla; Foto: Einar Aslaksen
Svetski projekti

Veličanstvena biblioteka u Oslu otvorena za javnost

Objekat poseduje notu odvažnosti – taman toliko da može da parira sada već čuvenoj Snohettinoj zgradi Opere koja se nalazi u neposrednoj blizini. 

Iako je prvobitni datum otvaranja zbog pandemije koronavirusa bio odložen, biblioteka zvana Diechman Bjorvika napokon je otvorila svoja vrata za javnost. Ovaj velelepni a nenametljiv objekat brzo je srastao srcu žiteljima Osla i postao nova ikona grada.

Ali kako je sve počelo? Davnog 28. marta 2009. godine norveška arhitektonska firma Atelier Oslo dobila je poziv da osmisli biblioteku u prestonici Norveške. Oni su na ovom projektu sarađivali sa firmom Lundhagem kako bi za Oslo kreirali ambiciozan novi javni prostor i to u neposrednoj blizini nagrađivane zgrade Opere koju je projektovao čuveni biro Snohetta.

Saćasta struktura tavanice koja privlači poglede; Foto: Einar Aslaksen

Natur betonska tavanica sa saćastim otvorima u centralnom atrijumu ostavlja utisak veličanstvenog prostora.

Arhitektonski koncept je bio zasnovan na, kako su arhitekte istakle, „velikom, centralnom kontinuiranom prostoru, koji se proteže kroz etaže“ i na taj način ruši postojeći konvencionalni izgled javnih biblioteka koje su neretko u formi uskih prostora, piše Wallpaper.

Dok je sa pristupne, ulične strane objekat svedeniji i usmeren na okolni urbani kontekst, sa naspramne strane okružuje ga voda, a fasada znatno dobija na dinamici. Gornji nivoi objekta ispušteni su konzolno, zahvaljujući čemu su omogućeni prelepi poglede na grad.

Pogled sa poslednjeg sprata na okolne fjordove; Foto: Einar Aslaksen

Biblioteka na 6 etaža

Gotovo 13.500 kvadratnih metara organizovano je na šest nivoa na kojima se može uživati u raznovrsnim sadržajima. Pored knjiga, biblioteka svojim posetiocima nudi i razne aktivnosti koje su zasnovane na korišćenju savremene tehnologije. Na raspolaganju će im biti bioskop, auditorijum, muzička soba, kao i interaktivne video-instalacije na dečijem odeljenju. U okviru biblioteka nalazi se i kantina, restoran, kao i prostori za arhiviranje i rad.

Biblioteka se proteže kroz 6 etaža; Foto: Einar Aslaksen

Natur betonska tavanica sa saćastim otvorima u centralnom atrijumu privlači poglede posetioca i ostavlja utisak veličanstvenog prostora.

Preplitanje prostora do zanimljivih vizura; Foto: Einar Aslaksen

Transparencija

Kombinujući transparentne zidove u unutrašnjosti i staklenu fasadu dobijena je lagana i prozračna dinamika u enterijeru koji je urađen u saradnji s biroom AS Scenario Interiørarkitekter.

Staklena fasada dala je enterijeru poseban šarm; Foto: Einar Aslaksen

Projekat dug 100 godina

Deichman biblioteka je najstarija kulturna institucija u Norveškoj, a ovo je trenutno 22. po redu. Da će se duga tradicija sigurno nastaviti govore i planovi za budućnost. Naime, posebno dizajnirana prostorija u novom objektu posvećena je projektu škotske umetnice Katie Paterson koji će trajati narednih 100 godina. Planirano je da svake godine jedan pisac priloži po jedan svoj tekst, a svi zajedno objedinjeni će se čuvati u neobjavljenom dokumentu sve do 2114. godine, kada će rukopisi biti izložen upravo u ovoj biblioteci.

Mirniji deo biblioteke je u tamnijim bojama; Foto: Einar Aslaksen
Pravo mesto za čitanje knjige; Foto: Einar Aslaksen

Pariranje Operi

Poslednji sprat objekta je konzolno smaknut kako bi privukao poglede svih onih koji stižu sa glavne železničke stanice, a pritom se sa vrha nudi sjajan pogled na grad i obližnje fjordove. Međutim, ovakvom arhitekturom objekat je dobio i notu odvažnosti – taman toliko da može da parira sada već čuvenoj Snohettinoj zgradi Opere koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Odvažna arhitektura za pariranje Operi; Foto: Einar Aslaksen
Fasada za zadnje strane; Foto: Einar Aslaksen

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *