Kuća se nalazi u predrgađu Sao Paula pod imenom Vilhedo; Foto: Leonardo Shieh
Svetski projekti

Dvorište kao centralni prostor kuće jednog arhitekte

Objekat čine četiri međusobno povezana betonska paviljona, a iz svakog dela kuće može se kročiti direktno na travnjak.

U želji da svoje vreme podele između milionskog Sao Paula, glavnog grada istoimene brazilske države, i nekog mirnijeg mesta, jedan arhitekta i njegova porodica odlučili su da svoj novi dom izgrade u predgrađu Vinhedo, koje broji oko 80.000 stanovnika.

Završena neposredno pre pandemije, njihova kuća je postala pravi mali raj za roditelje i decu koji se prostire na 400 kvadratnih metara površine, a urađena je prema projektu studija Shieh Arquitetos Associados.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat potpisuje brazilski studio Shieh Arquitetos Associados; Foto: Leonardo Shieh

Četiri međusobno povezana paviljona

S obzirom na dvoje male dece, prednost je data prizemnom objektu, koji bi bio projektovan tako da se iz spavaćih soba može kročiti direktno na travnjak.

Rešenje je nađeno u dvorišnoj kući koju čine četiri međusobno povezana paviljona: prostor za roštilj (koji omogućava uživanje u pogledu na jezero ispred kuće), dnevni boravak, spavaće sobe i zatvoreni bazen, piše ArchDaily.

Kuću čine četiri međusobno povezana paviljona; Foto: Leonardo Shieh

Iz svih prostorija može se videti kiša kako zaliva drvo, dok se po sunčanom danu mogu videti deca kako se igraju u bašti.

Dvorište, centralni deo za svakog člana porodice, je svojevrsni genius loci – duh mesta. Iz svih prostorija može se videti kiša kako zaliva usamljeno drvo ipe, vrste brazilskog oraha, dok se po sunčanom danu mogu videti deca kako se igraju u bašti.

Osnova kuće

Beton kao primarni materijal

U pogledu materijala, zamišljena je stroga paleta sa težnjom da se konstrukcija vremenom poboljša. Kuća je uglavnom napravljena od betonskih blokova (strukturno zidanih), sa setom potpuno izloženih betonskih greda i panel ploča.

Završne obrade prate isti način razmišljanja: pod je ili tvrdo drvo ili portugalski podni mozaik. Kreiranjem mezanina, u dnevnoj sobi je postavljen plafon dvostruke visine – koji dobija senčenje od drvenog paravana usmerenog ka dvorištu.

U centru dvorišta raste drvo ipe, vrste brazilskog oraha; Foto: Leonardo Shieh

Ambivalentna upotreba bazena

Bazen za plivanje je natkriven i zatvoren, zagrevan solarnim panelima. Ideja je bila da se uputi poziv na njegovu svakodnevnu, ambivalentnu upotrebu – kao deo strategije za sagorevanje dečje energije i kao mesto pogodno za opuštanje i meditaciju.

Bazen za plivanje je natkriven i zatvoren, zagrevan solarnim panelima; Foto: Leonardo Shieh

Umetnost u prostoru

Plastična umetnost igra istaknutu ulogu u projektu, sa geometrijskim panelom u bazenu koji je posebno dizajnirao Žoao Niče, i vertikalnim platnom na kaminu koje je oslikala umetnica Erika Mizutani.

Platno iznad kamina oslikala je umetnica Erika Mizutani; Foto: Leonardo Shieh

Grafički prilozi

Osnova kuće
Osnova kuće

Foto-galerija

Kuća se nalazi u predrgađu Sao Paula pod imenom Vilhedo; Foto: Leonardo Shieh
Kuća se nalazi u predrgađu Sao Paula pod imenom Vilhedo; Foto: Leonardo Shieh

Fotografije: Leonardo Shieh

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Jelena

    Kakav predivan atrijum! Oduvek sam želela tako nešto. Ali, nažalost, o nekoj takvoj kući ću morati još malo da maštam, a u medjuvremenu da budem srećna sa onim što imam. Kućicom u cveću, sa lepim dvorištem iza nje pod travom, sa Behatoning bau stazama, i malo dvorišnog nameštaja.
    Ali biće jednog dana i ovako nešto, sigurna sam.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *