Svetski projekti

Gnezdo na vodi: Plutajući hotel inspirisan pticama i drvećem

Spa hotel kružne forme nazvan Arctic Bath koji pluta po švedskoj reci Lule, otvorio je ovog januara vrata za prve posetioce.

Kako privući pažnju gostiju u moru ponude hotela? Atraktivnom arhitekturom! To su odavno shvatili arhitekte Bertil Harström i Johan Kauppi, koji su autori ovog spa hotela u obliku gnezda. Međutim, sadašnji izgled hotela zapravo nije bio prvobitna ideja.

Ideja za oblikovanje hotela potiče još iz 2010. godine kada su investitori imali ideju o sauni u formi staklenih kocki smeštenih na splavu. Međutim, arhitekte su artikulisale tu ideju 2013. godine i osmislili novi koncept sa kružnim, plutajućim objektom!

Balvani su poređani po fasadi baš kao što i ptice postavljaju grančice pri pravljenju gnezda.

Arctic Bath predstavlja kombinaciju hotela i spa centra i ima fokus na velnesu. Čini ga centralni objekat kružne forme, koji zahvaljujući drvenoj građi naizgled nasumično poređanoj na fasadi, podseća na gnezdo, a njega okružuju manje plutajuće i kopnene kabine.

Zimi kompleks pruža gostima mogućnost gostima da uživaju u polarnom svetlu, dok tokom letnjih meseci mogu uživati u ponoćnom suncu – jer je ovaj jedinstveni hotel smešten u arktičkom krugu gde vladaju polarni dani i noći.

Foto: Anders Blomqvist

Balvani su poređani po fasadi baš kao što i ptice postavljaju grančice pri pravljenju gnezda. Tako je dobijen nesvakidašnji izgled objekta koji privlači pažnju.

Hotel je smešten na reci Lule nedaleko od švedskog grada Harads. Tokom zime gosti koji budu imali sreće moći će da vide i auroru borealis – polarno svetlo.

Foto: Johan Jansson

Plutajuće i kopnene kabine

Pored glavnog objekta, gostima su na raspolaganju komforne i luksuzno opremljene plutajuće i kopnene kabine. Kabine na vodi imaju površinu od 24 kvadratna metra i povezane su sa obalom plutajućim stazama.

Kopnene kabine imaju površinu od 62 kvadratna metra i u svakoj od njih se može smestiti do pet osoba. Ovi objekti su poput sojenica izdignuti od tla, a međusobno su povezane stazama koje prolaze kroz okolnu vegetaciju.

Na samom kraju kompleksa, jedan izdvojeni apartman predviđen je za boravak samo dve osobe. Ima spiralno stepenište koje vodi do potkrovlja i palube od 8 kvadratnih metara, na kojoj se može meditirati ili uživati u jutarnjoj kafi.

Okolna priroda harmonično se prožima sa novim objektima, zahvaljujući primenjenim prirodnim i održivim materijalima, poput drveta, kamena i kože.

Foto: Daniel Holmgren

Buć u reku

Kružna otvorena paluba glavnog objekta ima površinu od 570 kvadratnih metara i nudi gostima savršeno mesto za relaksaciju, meditaciju i sunčanje tokom letnjih dana, dok na njoj mogu uživati u polarnoj svetlosti tokom zimskih noći. Ono što je posebna atrakcija ovog mesta jeste što gost iz saune može direktno da se bućne u hladnu reku zahvaljujući kružnoj platformi i merdevinama.

Foto: Pasquale Baseotto

Hotel sadrži i restoran, spa centar, saunu, kao i bazen na otvorenom sa hladnom vodom, piše Designboom.

Hiljadu za noć

Arctic bath je svoja vrata gostima otvorio 15. januara 2020. a tokom čitave godine plutaće ili čvrsto biti usidren na smrznutoj reci Lule, zavisno od sezone.

Zainteresovani? Ako ne možete tek tako lako da se odlučite da date oko 1.000 evra za noć u ovom hotelu, pogledajte i kako izgleda spektakularan objekat u obliku kita koji se gradi u Arktičkom krugu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *