Minimalna visina spuštanja plafona zavisi od vrste rasvete; Foto: Gradnja.rs
Elektroinstalacije, Rasveta

Koja je minimalna visina spuštenog plafona za ugradnju svetiljki

Ukoliko morate da spuštate plafon ali želite što veću visinu prostorije, bitno je da svetiljka ima što manju dubinu ugradnje.

Spušteni gipsani plafoni ili kaskade u plafonu često se primenjuju u enterijerima kako bi se dobio određeni vizuelni trik ali i kako bi se u njih postavile ugradne svetiljke, to jest, dekorativno svetlo.

Pošto je bitno da visina prostora bude što veća moguća, proverili smo koliko je minimalno moguće spustiti plafon da bi svetiljke mogle da se ugrade u njega. Iako je ustaljeno mišljenje da je to 10 centimetara, mi smo hteli da proverimo da li taj broj može da bude i manji. Jer svaki centimetar je bitan!

Nikako ne birajte modele svetiljki kod kojih je sijalica uvučena u plafon jer će se onda visina ugradnje povećati.

Naravno, sve zavisi od tipa ugradne svetiljke. Ukoliko želite da plafon spustite minimalno, bitno je da svetiljka ima što manju dubinu ugradnje. Ovaj podatak se može pročitati u katalogu proizvođača, a možete ga i dobiti merenjem na licu mesta. Bitno je da svetiljka nema kutiju u koju dolazi sijalica kao i da donja ravan sijalice bude u ravni plafona ili ispod nje. Nikako ne birajte modele kod kojih je sijalica uvučena u plafon jer će se onda visina ugradnje povećati.

Dakle, visina standardne sijalice je 5,5 cm, a grla 1,5 cm. Kada se one stave u ugradnu svetiljku koja je u ravni plafona, ukupna visina je 8 cm.

Ukupna visina ugradne svetiljke sa grlom iznosi 8 centimetara

Postupak ugradnje svetiljki u spušteni plafon

Sada kada znamo da je minimalna ukupna visina za ugradnju svetiljke 8 centimetara, pogledajte i kako se ona ugrađuju u spušteni plafon.

Za početak, odmerite položaj pravca ugradnih svetiljki. Pazite da ne pogodite pravac nosača gipsanog plafona.

Kanapom za izvlačenje pravaca obeležite pravac protezanja ugradnih svetiljki.

Probušite rupu koja je širine potrebne za ugradnju lampe. Proverite u uputstvu koliko je to tačno.

Proverite da li odgovara širinu rupe tako što ćete ugraditi svetiljku. Ako je sve okej, izbušite ostale rupe u plafonu. Ne zaboravite da se lampe postavljaju tek nakon gletovanja i krečenja plafona.

I evo ga! Sijalica je stala u visinu od 8 centimetara spuštenog plafona.

A kako se spušta plafon?

Pogledajte kako se pravilno spušta plafon:

Fotografije: Gradnja.rs

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Igor

    Hvala na ovom slikovnom objasnjenju. Tema mi je posebno zanimljiva zbog vec spustenog plafona u prefabrikovanom ugradnom kupatilu. Da li je ovo na slikama halogena svetiljka?

    1. Sonja Brstina

      Na slici se nalazi LED sijalica. Halogene sijalice se sada jako retko koriste a o sličnostima i razlikama između njih možete pročitati na https://www.gradnja.rs/kolika-je-usteda-prelaska-s-halogene-na-led-rasvetu/

Ostavite odgovor

Obavezna polja *