Nameštaj i oprema, Rasveta

Rasveta u nameštaju: Indirektno svetlo u TV policama za topliju atmosferu

Nemate spušteni plafon, a želite indirektno svetlo? Ugradite ga u nameštaj! Evo nekih sjajnih primera za dnevni boravak i TV police koje izgledaju kao da lebde.

Poznata je stvar da indirektno svetlo kao što je rasveta LED trakama deluje veoma efektno jer diskretno osvetljava prostoriju i daje toplu atmosferu. Ipak, ova rasveta se ne mora ugraditi samo u plafon – možete je ubaciti i iza nameštaja! Upravo ovakav nameštaj predstavio je nemački proizvođač Hülsta u novoj seriji Gentis.

TV polica po poslednjoj nemačkoj modi

TV polica koja lebdi

U kolekciji nameštaja za dnevnu sobu mogu se videti TV police u kombinaciji visokog sjaja i rustik teksture drveta. Ove kontrastne materijalizacije trenutno su vrlo aktuelne u dizajnu enterijera.

LED traka postavlja se po obimu nameštaja, između TV komode i zida, oko odstojnika koji povezuju ova dva elementa. Odstojnik je uvučen u odnosu na ivice nameštaja tako da se dobija efekat da TV polica lebdi na zidu.

Odstojnik je uvučen u odnosu na ivice nameštaja tako da se dobija eefekat da TV polica lebdi na zidu.

Toplo ili hladno? Koju boju svetla izabrati

Ukoliko postavljate LED traku, savetujemo vam da koristitite LET trake najmanje jačine, odnosno 4,8 ili 3,8 W/m’. LED trake postoje u hladno-beloj i toplo-beloj boji. Dakle, one koje daju žućkasto svetlo koje su prijatnije za stambene prostore i one u sa belom bojom koje su prikladnije za poslovne prostore.

Da bi sami postavili LED traku iza nameštaja potreban vam je napojni kabel, LED traka i transformator. Cena LED trake jačine 4,8 W/m’ naponskog ranga 24V je oko 7 evra/m’ dok transformator jačine 10,5W košta oko 11 evra. Transformator najbolje smestite u zatvorenu policu nameštaja. Pogledajte na šta još treba da obratite pažnju ako želite sami da osvetlite svoj nameštaj.

Noćni režim pozadinskog osvetljenja

U potpunom mraku ovo svetlo iznad nameštaja lepo naglašava ivice i pravi ugodnu atmosferu, baš kao što se vidi na priloženim fotografijama.

Izaberite toplo LED svetlo za stambene prostore kako bi ambijent delovao ušuškanije

Pogledajte još neke od primera postavke svetla iza nameštaja.

Pozadinsko osvetljenje stvara lep ambijent
Hülstina nova serija nameštaja Gentis

Foto: Hülsta

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. angelina

    Prelepo izgleda i ja sam nedavno stavila neke xenon led trake u toplo beloj boji na police u dnevnoj sobi i odusevljena sam kako izgleda, zaista daje poseban smek.

  2. Olivia

    Hladno i ružno.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *