Aktuelno, Izvođenje

Vrste spuštenih plafona

Jednostavna ugradnja gipsanih ploča i veliki broj dekorativnih gipsanih elemenata omogućava niz različitih rešenja spuštenih plafona.

Najčešći izvedeni oblici i najelegantnija rešenja su pravilne forme plafona: kvadrat i krug. Nepravilnije forme se u poslednje vreme sve ređe upotrebljavaju.

Tipovi kaskada, obrada uglova takođe su raznovrsni. Uglavnom se izvode kaskade u koje se može sakriti svetleće crevo koje će dati efekat indirektnog svetla.

Visina kaskada kod spuštenog plafona je različita i zavisi visine tavanice. U stambenim jedinicama se uglavnom kreće u rasponu od 10 do 30 centimetara.

Varijanta A kaskade sa sakrivenim svetlećim crevom

Definisali smo najčešće izvedene oblike kaskada i prikazali ih na slici ispod.

Varijanta A jeste upuštena kaskada sa zubom koji omogućava postavljanje svetlećeg creva. Kružni plafon  na slici iznad je izveden u ovoj varijanti.

Varijanta B je plafon koji je spušten samo u jednom delu prostorije, uglavnom na centru. Veoma je praktičan i lak za izvođenje. Ova varijanta takođe sadrži mogućnost smeštanja svetlećeg creva. Izvedeno rešenje ove varijante kaskade pogledajte na slici ispod.

Varijanta C je veoma slična varijanti B ali bez zuba sa za smeštanje svetla. Kaskada je ravna i ovo predstavlja najlakšu varijantu za izvođenje.

Varijanta D jeste kaskada sa vidnim spoljnim nivelacijama ivica. Ova varijanta je rezervisana uglavnom za klasično uređenje.

Varijanta B spuštenog plafona sa svetlećim crevom

Kombinacija varijante A i B u jednom prostoru

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *