Rasveta

Dron lampa koja levitira čim je pustite iz ruke

Korišćenjem tehnologije bespilotnih letelica nastala je lampa Low Gravity.

Kao produkt istraživanja pokretljivosti izvora svetlosti koji je sproveo švajcarski dizajner Fabien Roy, nastala je ova interesantna lampa koja pleni pažnju posmatrača. Ono što ovu lampu izdvaja od konkurencije jeste njena mogućnost da se zadrži u vazduhu kada je korisnik, u bilo kom trenutku, pusti iz ruke. Naravno, magija nije potrebna za njen rad, već je ovakav sistem funkcionisanja omogućen primenom modernih tehnologija aeronautike.

Potisak vazduha usmeren ka zemlji i izuzetno lagana sopstvena težina omogućavaju ovoj lampi da lebdi u vazduhu.

Čim se lampa pusti iz ruke, registruju se pritisak vazduha između lampe i tla i ona počinje da levitira. Kako je to moguće? Lampa Low Gravity koristi principe poznate iz aeronautike, a njen dizajn zapravo je inspirisan dronovima. Potisak vazduha usmeren ka zemlji i izuzetno lagana sopstvena težina omogućavaju ovoj lampi da lebdi u vazduhu.

Tokom razvijanja dizajna lampe nastao je veliki broj prototipova dok se nije došlo do najboljeg rešenja, adekvatne težine i forme koja „sarađuje“ s protokom vazduha.

Dizajner Fabien Roy je ovaj proizvod razvio u saradnji sa laboratorijom za inteligentne sisteme LIS Lab i švajcarskim federalnim institutom za tehnologiju EPFL, piše Designboom.

Dobijeno rešenje deluje zaista nestvarno! Lampa Low Gravity izgleda klasično ali su zato njene lebdeće mogućnosti potpuna avangarda.

Foto: Fabien Roy

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *