Aktuelno

Drvene jelke koje posle praznika greju domove ugroženih porodica

Mađarska arhitektonska firma Hello Wood napravila je jelke u pravom božićnom duhu darivanja.

Hello Wood je ove godine proširio trend izgradnje drvenih jelki i na druge gradove Evrope. Posle Budimpešte, sada su i Beč, London i Kečkemet dobile jelke koje se prave od drveta za ogrev, a ideja je da se, nakon što praznici prođu, jelke demontiraju a drvo pošalje ugroženim porodicama koje bi ga koristile za grejanje.

Jelka visine 16 metara i teška 40 tona, obezbediće za domove 50 porodica dovoljno ogreva za grejanje.

Jelke koje krase Beč i London, napravljene su od 400 drvenih sanki i njihov dizajn podseća na koncept koji je Hello Wood koristio 2013. godine, piše ArchDaily.

Dve jelke koje krase Budimpeštu i jedna u mađarskom gradu Kečkemet napravljene su od drveta koje će se kasnije koristiti za ogrev.

Jelke postavljene u Budimpešti visoke su 16 metara i teške po 40 tona i zajedno će obezbediti za domove 50 porodica dovoljno ogreva za grejanje. Jelka u Kečkemetu niža je za 5 metara, ima 20 tona i u hladnim zimskim danima grejaće 10 porodica.

Praznično drveće na mađarskim trgovima omogućava pristup građanima u njihovu unutrašnjost, nudeći zaklon od lošeg vremena ali i od praznične gužve.

Za potpuni praznični izgled svake jelke bitna je i rasveta koju je za londonsku jelku dizajnirao Laurent Louyer iz Creatmosphere, dok su za bečku i one u Budimpešti bili zaduženi Visual Europe Group.

Foto: Hello Wood/Máté Lakos

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *