Arhitektura

Arhitektonske pahuljice kao novogodišnji ukrasi

Jedna londonska arhitektonska firma svoje predvorje ukrasila je pahuljama čiji dizajn je inspirisan osnovama svetski poznatih građevina.

Istraživanja kažu da zadovoljstvo zaposlenih nema baš puno veze s visinom plate i da su uslovi rada i dobri međuljudski odnosi, zapravo, mnogo važniji faktor za dugoročnu sreću. To je shvatile i gazde londonskog arhitektonskog biroa Allies and Morrison koji su okviru firme organizovali interni konkurs za novogodišnju dekoraciju predvorja. Na tom neformalnom takmičenju pobedila je Maria Spada, koja radi kao arhitekta u velikom timu, a ona je osmislila novogodišnju dekoraciju u formi osnova poznatih objekata širom sveta.

Zaposleni su birali od kojih zgrada iz njihovog grada će biti napravljena arhitektonska pahuljica.

Po Marijinom ideji, novogodišnja dekoracija u formi snežnih pahulja razvila se iz osnova zgrada koje su predlagali zaposleni. S obzirom na to da je Allies and Morrison multinacionalna kompanija, zaposleni su birali objekte zemalja iz kojih dolaze, piše ArchDaily.

Neke od odabranih zgrada, koje su inspirisale stvaranje dekoracije Archiflakes, jesu kupola arhitekte Buckminster Fuller, neboder Friedrichstrasse, ali i manje poznate lokalne znamenitosti gradova iz kojih zaposleni potiču.

Donacija

Osim velikih visećih ukrasa u holu kompanije, napravljeni su i manje primerci od čije prodaje su donirali novac dobrotvornoj organizaciji Destiny Children, koja trenutno gradi objekat u gradu Mombasa, u Keniji, prema njihovom projektu. Prava božićna priča, zar ne?

Foto: Maria Spada

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *