Klupa za trpezarijskim stolom i floralna tapeta čine fokusne tačke ovog stana; Fotografije: Igor Conić
Domaći projekti, Enterijeri, Projekti Gradnja.rs

Mali devojački stan / Sonja Brstina (VIDEO)

Pogledajte kako je klupom u trpezariji kao i efektnom tapetom na zidu, od skučenog i neskladnog prostora napravljen vedar stan u Novom Sadu.

Dvosoban stan u novogradnji od 40 kvadrata, sa pridruženom kuhinjom u dnevnom boravku, bilo je potrebno srediti tako da ne bude samo funkcionalan i ugodan za boravak, već i da to bude mladalački stan u skladu sa novim vlasnikom. Taj izazov pao je na arhitektica Sonju Brstinu koja potpisuje dizajn enterijera ovog stana.

Klupa za trpezarijskim stolom i floralna tapeta čine fokusne tačke ovog stana.

„Glavni zadatak bio je da se u najveću prostoriju u stanu od 18 metara kvadratnih smeste dnevna soba, trpezarija i kuhinja.“ – kaže arhitekta Sonja Brstina za portal Dizajn enterijera.

Optimalnim rešavanjem centralne prostorije u stanu dobijene su tri funkcije u jednom prostoru. Tu je pre svega dnevni boravak sa sofom, foteljom i TV komodom, trpezarijski deo u nastavku kao i kuhinja na „L“ koja je organizovana u niši.

Tapeta koja privlači poglede

S obzirom na to da je trpezarija bila dosta mala, smeštena su svega dve stolice ali je stolu pridružena klupa uz zid. Tako je trpezarija postala fokusna tačka celog stana. S obzirom na to da je prostor namenjen za mlađu osobu, enterijeru je bilo potrebno dati svežinu i karakter.

„Odabrala sam zanimljivu floralnu tapetu u zelenoj i roza nijansi kao i dva jastuka koja su postala leđa za ovu zanimljivu klupu“ – dodaje arhitektica i dodaje da je prostor bio namenjen za mlađu osobu.

Police pod kosinom

Orijentacija je bila takva da je najveći zid bio najbolje mesto za televizor. Ipak, kako je prostorija mala, nije bilo dovoljno prostora za veliki komad nameštaja. Sonja je odlučila da iskoristi površinu zida tako što će na nju postaviti zidnu oblogu, u koju je bočno smestila LED traku za indirektno svetlo, o koji je okačila televizor, a police postavila pod kosinom u sam ugao.

Mala spavaća soba u koju je sve stalo

Spavaća soba je takođe dosta uska – širina svega 2 i po metara. Upravo iz ovog razloga moralo je pažljivo da se osmisli svaki centimetar.

Sonja je postavila krevet bez oboda, a za uzglavlje je iskoristila univer ploču debljine svega 2 cm koju je direktno vezala za zid. Ovakvim rešenjem dobijena je najmanja moguća dužina kreveta čime je ostvaren prolaz od 50 centimetara do terase.

Pogledajte video

Ne zaboravite da pogledate i YouTube video o ovom devojačkom stanu:

Opširnije o celom projektu kao i sve fotografije, pogledajte na portalu Dizajn enterijera.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *