Ova mini vikendica u obliku jajeta napravljena je od polistirena.
Arhitektura

8 jajolikih struktura širom sveta

Kućica za plažu, osmatračnica za ptice, zlatna sauna: Forma jajeta poslužila je kao inspiracija za mnogobrojne objekte od Južne Koreje, preko Slovačke do Švedske.

Sigurno mnogi od vas ovih dana razmišljaju kako da oboje uskršnja jaja, ali i da ukrase dom u skladu sa velikim hrišćanskim praznikom. Korak dalje otišle su neke arhitekte kojima je forma jajeta bila inspiracija za čitave objekte. Pogledajte ovih 8 veoma zanimljivih jajolikih struktura.

 

Jaje od polistirena

Ova mini vikendica u obliku jajeta napravljena je od polistirena tako da je njena težina mala, te se ovi objekti predviđeni za plaže, lagano mogu premeštati sa jedne na drugu.

Svaki objekat je izdignut na malu platformu, a način otvaranja vrata i oblik prozora zajedno sa formom objekta pojačavaju svemirski izgled.

Idealna za plažu… ako ne volite da se sunčate.

 

Jaje morske laste

Ovaj neobičan objekat smešten je u prirodnom rezervatu Scheelhoek u Holandiji, a svrha mu je praćenje života jedne posebne ptice. Forma prati izgled jajeta morske laste, odnosno jedine ptice koja živi u ovom močvarnom predelu, piše Dezeen.

Osmatračnica za ptice… u jajetu

 

Ekološko jaje

Ecocapsule je zapravo mikro kuća jajastog oblika, koja se može prevoziti helikopterom i instalirati na bilo koju lokaciju. Kućica je dovoljno velika da se u njoj mogu smestiti dve osobe, a zahvaljujući solarnim panelima i vetro-turbinama olakšan je život van civilizacije.

Jutarnje izleganje je sigurno spektakularno

 

Jajasti lavirint

Daedalum predstavlja sistem lavirinta na naduvavanje kojeg čini 19 međusobno povezanih kupola u obliku jajeta. Kada se stupi u unutrašnjost lavirinta, dolazi se u kontakt sa mnoštvom raznobojne rasvete i različitih zvukova, što stvara nesvakidašnji ambijent koji poziva posetioca na istraživanje instalacije.

Izgubljeni u jajetu

 

Jajolika pećka

Lučni oblik fabrike BingDing osmišljen je tako da uspostavi sklad sa monumentalnom peći u obliku jajeta, koja se nalazi u njenom središtu. Arhitekte su koristile beton kojim su „ušuškali“ peć na drva, koja se i dalje koristi pravljenje porcelana.

Jaje ojačano betonom

 

Jaje za mentalno zdravlje

Seeds predstavlja mobilnu terapijsku platformu koja se koristi u zatvorima. Kabina napravljena od plastike i stakla, male je težine te se može lagano premeštati. Ove potpuno zvučno izolovane kabine se mogu montirati za 30 minuta, što daje mogućnost da se lagano transportuju u drugi zatvor, kako bi se što većem broju osuđenika obezbedilo mentalno zdravlje.

Mentalno zdravlje počinje iz jaja

 

Zlatno spa jaje

Bigert & Bergström su konstruisali saunu unutar džinovskog zlatnog jajeta, kako bi se žitelji Kiruna u Švedskoj osećali malo bolje pošto će se čitavo mesto morati relocirati tri kilometara zbog rudarstva. Osim što je vizuelno veoma atraktivno, ovo solarno jaje u funkciji saune istovremeno može da primi čak osmoro ljudi. Pogledajte ceo projekat ovde.

Jaje ide zajedno s gradom

 

Hub u obliku jajeta

Mesto koje je nekada služilo kao parking, pretvoreno je u živopisnu zajednicu. Sada je na ovom mestu obezbeđen co-working prostor za 250 kompanija. Žuti krovovi jajaste forme, okruženi mnoštvom zelenila, natkrivaju mnogobrojne kancelarijske prostore, kao i restorane i knjižaru.

Jaja zapravo možete videti samo iz drona

Kad ste već ovde…

Provereno najtvrđa: Uskršnja jaja od betona

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *