Ruševine se uzdižu iz svojih netaknutih i neoštećenih silueta; Foto: Peter Callesen
Arhitektura

Arhitektonske skulpture izvedene od samo jednog lista papira

Minijaturne gotičke građevine kao da izranjaju iz svoje originalne ravne forme u trodimenzionalni oblik.

Danski umetnik Peter Callesen predstavio je svoju kolekciju pod nazivom States of Ruin, koju čini niz papirnatih skulptura inspirisanih arhitekturom.

Izrađene od jednog lista belog papira, minijaturne građevine kao da izranjaju iz svoje originalne ravne forme u trodimenzionalni oblik, ostavljajući za sobom prazninu baš u tom parčetu hartije, piše This is colossal.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ruševine kao umetnički motiv; Foto: Peter Callesen

Ruševina kao motiv mojih radova bavi se temama uspona i pada kroz tipičnu gotičku arhitekturu inspirisanu romantičarskim slikarima.

Svaki od radova suprostavlja meki, krhki materijal sa čvrstim predmetom i “podsetnik je na ono što je nekada bilo prisutno, kao i na to da se i materijal poput kamena može promeniti i slomiti”, objašnjava umetnik.

“Gotovo kao obrnuta kreacija, ruševina kao motiv mojih radova bavi se temama uspona i pada, kroz tipičnu gotičku arhitekturu inspirisanu romantičarskim slikarima“, navodi Callesen i dodaje:

„Ruševine se uzdižu iz svojih netaknutih i neoštećenih silueta. Delo ‘17.8 Tall Tower of Babel’ je takođe povezano sa slomljenošću i neuspehom, zbog mita o Vavilonskoj kuli”.

Obrnuta kreacija Petera Callesena; Foto: Peter Callesen

U muzeju i na Instagramu

Ovaj 54-godišnji umetnik, koji živi i radi u danskom mestu Mors, prikazaće neke od svojih minijaturnih arhitektonskih skulptura u muzeju Vestjyllands Udstillingen, dok se vama pruža prilika da se upoznate s njima u našem foto-albumu, ali i na Callesenovom Instagram nalogu.

Foto-galerija

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *