Budući izgled trga Eliel i Asema u Helsinkiju; Foto: Snøhetta
Urbanizam

Snøhetta pobedila na konkursu za revitalizaciju trga u Helsinkiju

Nova zgrada će imati hibridnu drvenu strukturu i fasadu obloženu granitom, koja odražava materijalnost susedne železničke stanice,

Međunarodna arhitektonska firma sa sedištima u Oslu i Njujorku pobedila je na konkursu za revitalizaciju trga Eliel i Asema u Helsinkiju, prestonici Finske.

Snøhetta je na projektu radila zajedno sa finskim firmama Davidsson Tarkela Oy i WSP, sa idejom da projekat doprinese strategiji Helsinkija za povećanje održivosti i mobilnosti u ovom delu grada, kao i da se kreira novi gradski blok koji bi podstakao kreiranje raznovrsnijih zatvorenih prostora, ali i aktivnosti na otvorenom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat će doprineti strategiji za povećanje održivosti i mobilnosti u ovom delu grada; Rendering: Snøhetta

Hibridna drvena struktura

Njihov koncept pod nazivom Klygga, što se prevodi kao „prelazak“, kreira novi sloj veza između trga i susednog gradskog bloka, proširujući tako mogućnosti koje trenutna urbana struktura nudi, piše ArchDaily.

Istovremeno, predlogom je uključena i izgradnja objekta mešovite namene, koji uspostavlja dijalog sa istorijskom zgradom Vltava.

Nova zgrada će imati hibridnu drvenu strukturu i fasadu obloženu granitom, koja odražava materijalnost susedne železničke stanice, a u njoj će se naći kancelarije, hotel, maloprodajni prostori i kulturni sadržaji.

Novi objekat imaće hibridnu drvenu strukturu i fasadu obloženu granitom; Rendering: Snøhetta

Revitalizacija oblasti učiniće trg živahnijom, uzbudljivijom destinacijom, koja će biti pogodna za razonodu, okupljanje, rad ili igru.

Pobednički projekat studija Snøhetta obuhvata niz principa održivog dizajna, koji se ogledaju u upotrebi materijala, sakupljanju energije i pasivnoj strategiji primenjenoj u dizajnu fasade planiranog objekta.

Sa konceptom Klygga, trg Eliel i Asema će doprineti urbanoj strategiji grada Helsinkiija, dok će revitalizacija ove oblasti, proširenje i modifikovanje pešačke zone i novi urbani programi učiniti trg živahnijom, uzbudljivijom destinacijom, koja će biti pogodna za razonodu, okupljanje, rad ili igru.

U zgradi će se naći kancelarije, hotel, prodavnice i kulturni sadržaji; Rendering: Snøhetta

Foto-galerija

Budući izgled trga Eliel i Asema u Helsinkiju; Foto: Snøhetta
Budući izgled trga Eliel i Asema u Helsinkiju; Foto: Snøhetta

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *