Urbanizam

Kineski tramvaj koji umesto po šinama ide po iscrtanoj putanji

Ovaj tramvaj bez vozača i električnih vodova, premijerno je predstavljen u gradu Džudžou u centralnoj Kini.

Postavljanje šina u urbanim sredinama nije nimalo jednostavno niti jeftino. Zato je ovo rešenje prava mala revolucija. Naime, ovaj tramvaj s gumenim točkovima ne kreće se po šinama već po asfaltu po kojem je iscrtana putanja. Zahvaljujući senzorima, kompozicija duga 30 metara zna tačno gde se nalazi i kuda treba da ide.

Autonomni tramvaj može da se kreće brzinom do 70 kilometara na sat i da s punom baterijom pređe udaljenost od 40 kilometara.

 

Iscrtana putanja je nešto kao virtuelna šina. Senzor prepoznate isprekidanu liniju pa ovaj futuristički tramvaj zna tačno gde treba da ide i to bez šofera.

Međutim, tu nije kraj iznenađenjima. Ovom tramvaju ne trebaju ni električni vodovi jer on može da radi i na baterije. S punom baterijom, tramvaj može da se kreće brzinom do 70 kilometara na sat i da preveze 500 ljudi do udaljenosti od 40 kilometara.

Verovatno se pitate šta bi se desilo kada bi neki huligan uzeo da sam iscrta isprekidanu liniju po asfaltu tamo gde on želi. Nemamo odgovor na to pitanje, ali verujemo da su Kinezi i o takvim scenarijima razmišljali.

Foto: CRRC Zhuzhou

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Jovan

    Prvo na samoj fotografiji se vide i vozac i volan a drugo ima i nekih senzora nije bilo koja linija i to je to…..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *