Nakagin Capsule Tower u Tokiju; Foto: ALF K / Flickr
Arhitektura

Čuvenoj japanskoj zgradi od kapsula preti rušenje

Jedna od najpoznatijih zgrada u Tokiju mogla bi uskoro da bude sravnjena sa zemljom.

Metabolizam, kao jedan od pokreta moderne arhitekture, nastao je u Japanu i bio je najaktuelniji od kraja 50ih do početka 70ih godina prošlog veka.

Mladi japanski arhitekti su u periodu posle Drugog svetskog rata sve češće koristili ovu reč kako bi opisali svoje stavove prema objektima, tačnije o odnosu koji bi prema njima trebalo imati tokom projektovanja, jer su smatrali da bi zgrade trebalo posmatrati kao živa bića.

Smatrali su da gradovi i njihove zgrade nisu statični, već se neprestano menjaju, te su objekti nastali pod ovim uticajem projektovani oko strukture slične kičmi, koja je držala na okupu zamenljive, montažne delove, koji bi se mogli lagano i promeniti kako se završe njihov životni vek.

Čuvena zgrada od kapsula u Tokiju; Foto: Michal Janček / Flickr

Usled sve nestabilnije konstrukcije i nekompatibilnosti sa trenutnim seizmičkim standardima, zgrada preti rušenje.

Jedan od najpoznatijih predstavnik metaboličke arhitekture, Nakagin Capsule Tower, koji je projektovao Kisho Kurokawa, izgleda da će biti srušena.

Kako navodi Japan Forward, parcela na kojoj se objekat nalazi prodata je početkom ove godine, a ovakav scenario je mogao da se nasluti i tokom proteklih godina imajući u vidu da se spekulisalo o propadanju objekta usled sve nestabilnije konstrukcije i nekompatibilnosti sa trenutnim seizmičkim standardima.

Unutrašnjost kabine; Foto: urbz / Flickr

Izmenljivi moduli

Nakagin Tower je izgrađena 1972. godine kao prava zgrada sa kapsulama. Objekat je osmišljen s vizijom prilagodljive, dinamične i kontinuirano promenljive arhitekture, gde se moduli mogu priključiti i isto tako jednostavno isključiti iz centralnog jezgra.

Kapsule su dizajnirane sa idejom smeštaja poslovnih ljudi koji rade u centralnom Tokiju i trebaju mesto za prenoćište. Svaka jedinica dimenzija 4×2,5 metara i u njoj je mogla biti smeštena jedna osoba.

Slabo održavana; Foto: Jonathan Lin / Flickr

Neizvesna budućnost

Objekat koji je predstavljao hrabar primer arhitektonske vizije, uprkos međunarodnom priznanju i zasluženom mestu u istoriji arhitekture sada se suočava sa neizvesnom budućnošću. Ipak, nijedna izjava u vezi sa rušenjem nije zvanična.

Sa druge strane ni inicijative za očuvanje objekta nisu dovele do konkretnih preduzimanja u sprečavanju daljeg propadanja objekta, niti saniranja konstrukcije. Neodržavanje objekta dovelo je tokom godina do oštećenja vodovodnih instalacija i iako je struktura dizajnirana tako da se njeni delovi mogu lagano zameniti, ta karakteristika nije iskorišćena.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *