Prvi stub podignut dve nedelje nakon početka radova; Foto: Uroš Leskovac
Građevinarstvo, Izdvojeno

Kako izgleda gradilište kovid bolnice u Novom Sadu

Do sada je iskopano oko 50.000 kubnih metara zemlje, ugrađeno je oko 2.200 kubika betona i oko 350 tona armature. Prvi stub je podignut već posle dve nedelje od početka radova.

Nakon što su prošle godine podignute Covid bolnice u Batajnici i Kruševcu, u aprilu ove godine počela je izgradnja još jedne takve bolnice u Novom Sadu, odnosno na Mišeluku, koja će nakon epidemije koronavirusa poslužiti kao Gradska bolnica.

Bolnica sadrži tri glavna objekta: centralni objekat, intenzivnu i poluintenzivnu negu. Tu su sedam pomoćnih objekata: objekat medicinskih gasova, gasna kotlarnica, magacin apoteke, magacin, kapela, distributivnu kuhinja i portirnica. U sklopu projekta spada spoljno uređenje sa svim internim saobraćajnicama i parkingom.

Covid bolnica na Mišeluku – stanje 21.5. Foto: Uroš Leskovac

Plan je da se do sredine juna zavši konstrukcija sva tri glavna objekta.

Građevinska kompanija Termomont doo angažovana je kao glavni izvođač. Za sve radove su angažovani podizvođači osim za mašinske radove koje će takođe izvoditi beogradska firma koja je podigla i ostale dve Covid bolnice u Srbiji.

Trenutno se postavljaju stubovi, grede i ploče na dva od tri glavna objekta, dok se na trećem izrađuju temeljne trake i postavljaju čašice za stubove na trake. “Plan je da se do sredine juna zavši konstrukcija sva tri glavna objekta”, kaže za naš portal građevinski inženjer Uroš Leskovac iz Termomonta.

Montažni sistem s monolitnim elementima

Bolnica na Mišeluku gradi se u montažnom sistemu ali su neki elementi monolitni. Temeljne trake su monolitne, nakon izrade prvog takta temeljne trake postavljaju se prefabrikovane čašice za stubove na prvi takt i prilikom betoniranja drugog takta temeljne trake postaju celina sa temeljom. Stubovi, grede i međuspratne ploče spratova su prefabrikovane.

S druge strane, seizmička platna, obodni zidovi u nivou temelja, ako postoje, podna ploča, stepenišno jezgro, stepenice i lift jezgro su monotlitni. Kada se postave ploče spratova vrši se monolitizacija gde se postavlja armatura preko prefabrikovanih ploča i zatim se betonira, kaže Leskovac na naš portal i dodaje da su je kod pomoćnih objekata primenjena čelična konstrukcija.

Prvi stub podignut već nakon dve nedelje od početka radova; Foto: Uroš Leskovac

Najveći izazovi

Naravno, kratak rok završetka projekta najveći je izazov. Ali s obzirom na to da je kolegama iz Termomonta ovo treća COVID bolnica na kojoj rade, imaju iskustva o organizovanju radova i otklanjanju potencijalnih problema i pre nego što se dogode, kaže Uroš Leskovac.

“Loše vreme isto predstavlja neku vrstu izazova, ali zbog prirode načina izvođenja ne usporava montažu elemenata. Malo nam je usporilo izvođenje temelja na jednom objektu jer je odložilo betonaže ali već smo uspeli da nadoknadimo izgubljeno vreme radom u dve smene i da se vratimo u dinamiku za taj objekat.”

Prefabrikovane čašice s početka radova; Foto: Uroš Leskovac

Prvi stub posle dve nedelje radova

Koliko je ovaj projekat velik, govori i podaci da je do sada iskopano oko 50.000 kubnih metara zemlje, ugrađeno je oko 2.200 kubika betona, oko 350 tona armature. Da se gradi veoma brzo, svedoči i činjenica da je prvi stub je podignut već posle dve nedelje od početka radova.

Kapacitet Covid bolnice u Novom Sadu biće oko 600 kreveta, od kojih će 400 biti namenjeno za pacijente na poluintezivnoj nezi i oko 200 kreveta za najteže pacijente, odnosno za one kojima je potrebna intezivna nega. Kamen temeljac položen je 28. aprila, a rok za završetak radova je mesec septembar.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *