Vojvode Dragomira 15; Foto: Snežana Negovanović
Arhitektura

Krunski venac i Svetosavski plato utvrđeni za prostorno kulturno-istorijske celine

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada, Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 20. maja 2021. godine donela je odluku kojom su Krunski venac u Beogradu i Svetosavski plato utvrđeni za prostorno kulturno-istorijske celine.

Celina Krunski venac obuhvata ulice Topolsku, Petrogradsku, Krunsku, Vojvode Dragomira i delove Mileševske, Maksima Gorkog i Novopazarske.

Prostorno kulturno istorijska celina Krunski venac u Beogradu, predstavlja segment šireg gradskog centra, pretežno stambene namene, koji se u urbanom smislu formira u prvim decenijama 20. veka.

Do početka 20. veka ovo područje je bilo nenaseljeno i pokriveno livadama. Po svojim kulturno-istorijskim, arhitektonsko-urbanističkim i ambijentalnim vrednostima, pripada teritoriji grada sa hronološkom slojevitošću graditeljskog nasleđa, navode iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.

Krunski vena; Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture

U vreme kada je formiran Krunski venac, u štampi je opisivan kao jedan od najlepših krajeva Beograda, ali i najzdraviji.

Celina i pojedinačni objekti poseduju kulturno-istorijsku i arhitektonsku vrednost kao svedočanstva urbanističkog, ekonomskog i socijalnog razvoja prestonice u periodu između dva svetska rata, ali i određenog stila života njegovih žitelja.

U vreme kada je formiran Krunski venac, u štampi je opisivan kao jedan od najlepših krajeva Beograda, ali i najzdraviji, podignut na uzvišenom položaju, zdravom i od jakih vetrova zaklonjenom zemljištu. U međuratnom periodu na predmetnom području podižu se novi stambeni objekti tipa vile, sa jednim ili više stanova, kao i višespratne rentijerske zgrade kolektivnog stanovanja. Ove kuće su i danas zastupljene u najvećem procentu i formiraju ambijentalnu zonu stanovanja srednjeg i visokog kvaliteta.

Topolska 9; Foto: Snežana Negovanović

Zajedništvo i udružena akcija

Ovaj deo Vračara je i u međuratnom periodu pa sve do danas, ostao i opstao kao stambena zona, sa velikim brojem porodičnih kuća i manjih stambenih objekata. Ono što i danas krasi stanovnike Krunskog venca je prepoznavanje značaja zajedništva i udružene akcije, za poboljšanje i očuvanje uslova života i vrednosti kraja kome pripadaju.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *