Paviljon Srbije u Veneciji; Foto: Serbianpavillion
Dešavanja

Otvoren paviljon Srbije na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture

Danas je svečano otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji sa postavkom „Osmi kilometar“ autorskog tima „Moderni u Beogradu“.

Nakon prošlogodišnjeg odlaganja usled pandemije koronavirusa, 17. Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji danas je svečano otvorena, a sa njom i Paviljon naše zemlje koji u fokus stavlja grad Bor.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je otvorila Paviljon, ocenila je da izložba na višeslojan način odgovara na ovogodišnji temu Bijenala „Kako ćemo živeti zajedno?“ koju je postavio libanski arhitekta Hašim Sarkis kurator Bijenala.

„Odgovor na to pitanje, kroz umetnički koncept izložbe, predstavlja iskorak u prostor post-industrijskog grada Bora, u kome se metaforično ‘nudi i nagoveštaj budućih rešenja urbanog razvoja’“, primetila je Gojković.

Grad Bor u fokusu našeg paviljona: Foto: Serbianpavillion

Na temu je odgovoreno primerom Grada Bora, koji se razvijao u zavisnom odnosu sa njegovom glavnom privrednom delatnošću – rudarstvom.

Komesar izložbe Slobodan Jović rekao je na otvaranja da je tema Bijenala ”Kako ćemo živeti zajedno?”, Hašima Sarkisa, kustosa 17. Međunarodnog bijenala arhitekture, od 2019. godine, kada je postavljena, do danas dobila nova značenja i nova čitanja, a da je ukazala na urgentnu potrebu za novim promišljanjima o građenoj sredini.

“Grad možemo posmatrati kao društveni dogovor, a ubrzanje u promišljanju novog društvenog dogovora mora biti jednako ubrzanju tehnološkog razvoja, sve negativnijeg uticaja čoveka na životnu sredinu i konstantnih društvenih promena”, primetio je Jović i dodao da grad definišu i kultura i identitet ljudi koji u njemu žive.

Autori, ministarka i komesar izložbe; Foto: Serbianpavillion

Osmi kilometar

Ispred osam mladih autora izložbe „Moderni u Beogradu“ obratila se Dalia Dukanac koja je istakla da su na temu Bijenala odgovorili na primeru Grada Bora, koji se razvijao u zavisnom odnosu sa njegovom glavnom privrednom delatnošću – rudarstvom i objasnila da stanovnici Bora u svakodnevnom govoru iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor ka jugu.

Precizirala je da je odatle potekla tema projekta „Osmi kilometar“, koji predstavlja budućnost grada Bora na metaforičkom nivou.

Postavka Osmi kilometar; Foto: Serbianpavillion

Autori

Autorski tim „Moderni u Beogradu“ čine arhitekte: Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić.

Paviljon Srbije u Veneciji; Foto: Serbianpavillion

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Dragan Marković

    Ovo izgleda jako dobro i ozbiljno. Možda jedan od boljih pavilona u poslednjih 20-30 godina.

  2. Danilo

    Jako lepa postavka, cestitke kolegama !

Ostavite odgovor

Obavezna polja *