11.989 pregleda; Render: Bureau Cube Partners
Novi objekti

Na Bežanijskoj kosi planiran kompleks sa kulom do 120 metara

Projektom je predviđeno da se budući „Tempo Tower“ sastoji od tri tela sa zajedničkom bazom, a planirana visina najvišeg među njima iznosila bi 120 metara.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda stavio je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije područja između Bulevara Arsenija Čarnojevića, kompleksa studentskog sportskog centra i ulica Blagoja Marjanovića Moše i Partizanske avijacije na Bežanijskoj kosi, koja pripada opštini Novi Beograd.

Povod za izradu PDR-a i prateće Studijske analize – čiji je nosilac izrade beogradski biro Bureau Cube Partners – jeste inicijativa PD „Tempo Company“ iz Beograda oblikovana idejom i namerom izgradnje stambeno-poslovnog objekta i komercijalnog centra, uz planiranje novih sadržaja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Urbanistički vredna pozicija

Prostor koji je predmet obuhvata Izmene i dopune PDR-a nalazi se u delu Bežanijske kose uz auto-put E-75, sa suprotne strane u odnosu na sportski centar 11. april.

Ovaj deo Novog Beograda predstavlja urbanistički vrednu poziciju u neposrednoj blizini najznačajnijih gradskih i međugradskih pravaca.

Predmetni prostor pozicioniran je na obodu Bežanijske kose, uz auto-put, trapezoidne forme, ukupne površine od oko 5,15 ha, a čije su građevinske linije paralelne sa regulacionim linijama.

Postojeća namena

Kompleks bi bio upotpunjen odgovarajućim pratećim prostorima za kvalitetno funkcionisanje.

Kako se navodi u studijskoj analizi, investitor ima za cilj da u predmetnom bloku, na istaknutom mestu u Bežanijskoj kosi, izgradi i organizuje novi kompleks objekata stambeno-poslovno-komercijalnih namena, koji bi sadržao specijalizovane trgovinske jedinice, ugostiteljske jedinice i poslovni prostor u okviru baze, kao i stambene jedinice visokog kvaliteta u okviru kule.

Kompleks „Tempo Tower“, sastavljen od poslovnog centra i kule, bio bi upotpunjen odgovarajućim pratećim prostorima za kvalitetno funkcionisanje, kao što su nadzemni parking prostor, garaže, skladišta i tehnički prostori.

Planirana namena

Tri kule sa zajedničkom bazom

Na predmetnoj lokaciji planirana je izgradnja tri stambeno-poslovne kule sa zajedničkom bazom B (Pr+5) i to: dva tela spratnosti od B+2 (maks. visina vrha 25,00 m) do B+25 (maks. visina vrha 100,00 m), te jedno telo spratnosti od B+3 (maks. visina vrha 35,00 m) do B+31 (maks. visina vrha 120,00 m).

Za potrebe novih stambeno-poslovnih objekata predviđena je zajednička podzemna garaža ispod kompleksa, namenjena za stacionarni saobraćaj i smeštaj tehničkih i pomoćnih magacinskih prostorija.

Kolski prilazi (ulaz-izlaz) u garažu su planirani iz saobraćajnica koje okružuju kompleks (Nova 1 i Nova 3), dok će ulazi u garažu i savlađivanje visinske razlike u nivoima biti rešeni pomoću rampi.

Glavni ulazi u objekte projektovani su sa pešačke promenade otvorenog platoa.

U prizemlju novih objekata, koje je u nivou terena, planiran je poslovni prostor (prodavnice i lokali), kao i prostori za vertikalne i horizontalne komunikacije.

Glavni ulazi u objekte projektovani su sa pešačke promenade otvorenog platoa. Podzemni i nadzemni delovi objekta povezani su stepenišnim i liftovskim vertikalama pravilno raspoređenim u osnovi objekta, obezbeđujući nesmetanu komunikaciju unutar objekta.

Pogled na objekat sa istočne strane; Render: Bureau Cube Partners

Pasivan i aktivan zeleni krov

Prostorno-programskim konceptom predloženo je formiranje kvalitetnih zastrtih zelenih površina u dve varijante.

Prva je pasivan zeleni krov što označava debljinu zemljanog zastora od 60 do 120 cm, koji zbog svoje debljine praktično ima sve osobine prirodnog terena i ne zahteva intenzivno održavanje.

Drugi tip zastora je takozvani aktivan zeleni krov debljine zastora od oko 40,00 cm i on zahteva intenzivno održavanje, te je zbog toga predviđen na mestima gde je zelena površina vezana za aktivnog korisnika koji će je održavati.

Nad ravnim krovom zajedničke garaže, u unutrašnjosti bloka, formiran je parkovski prostor sa različitim završnim obradama pešačkih staza i platoa i zelenim površinama smeštenim unutar betonskih žardinjera.

Pogled na kompleks sa severoistoka; Render: Bureau Cube Partners

Na javnom uvidu do 16. maja

Javni uvid obavlja se svakog radnog dana od 9 do 18 časova u zgradi Gradske uprave grada Beograda, gde će se 31. maja održati i javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda.

Tokom javnog uvida, zainteresovana lica mogu svoje primedbe na planirana rešenja da dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, zaključno sa 16. majem 2022. godine.

Grafički prilozi

Planirana namena
Planirana namena

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

25 komentara

 1. Marko

  Prosto je neverovatno da neko dozvoli da se nečiji plan, ovoliko glupav sprovede u delo. Pa gde ste vi svi arhitekte da kažete da se ovako ruži Beograd i uništava njegov već uveliko unisten identitet.

 2. Co2

  Najzagadjenini grad Evrope ali i dalje se grwdi prodaju stwnovi po nerealnim cenama. Za psihologe pitanje?

 3. Domilan

  Da nisu ostavili direktno isključenje sa Bežanije ka centru grada…. Najgora raskrsnica na NBG, Na sta će ličiti posle ove ogromne zgrade…

 4. Zeljko

  Sramotno. Ovaj biro je poznat po ovakvim urbanističkim projektima gde guraju visespratnice na lokacije gde jedva vide ima mesta za manje objekta a ne objekte ove velicine. Sramotno sta je arhitektura Beograda postala

 5. Istina

  Živim na Bež. kosi. Kakva skalamerija. Otvoreni bazen 11. april biće u hladu. Sramotno šta se radi. Ovde treba da ostane niskog radnja.

 6. Stanovnik Bezqnije

  Na mestu jos jedne od preko potrebnih sumica u gradu, ovo je cist kriminal, takodje trenutno je tu saobrajno zagusenje ogromno, Bezaniji treba srednja skola, kulturni centar, a ne jos jedna ruzna zgrada.

 7. OpTrt

  B.Kosi treba Dom zdravlja, a ne ovo cudo..Svi u odbranu sumice..

 8. Nikolaaa

  Konačno Bg ide u visinu. Potpuno podržavam ovaj projekat!

 9. Lokal patriota

  Nadlezni u opštini i gradu nisu bili u stanju za 40 godina da prefarbaju linije na terenima i da postave mrezice na koševima na Studentskom sportskom centru, ali su u stanju da razmatraju obu glupost od plana, da uniste sportski centar i da „nasade“ tri solitera na mestu gde ne pripadaju. Bezanijska Kosa je poslednje lepo i „toplo“ naselje za zivot porodice, a ako ovo prodje, to svakako da nece biti.

 10. Mile Delić

  Dom zdravlja, biblioteka, škola, vrtić, višenamenski objekat za operu, pozorište i tako to. Nešto što će ulepšati život građanima a ne investitorima. Bežanijac.

 11. Ilija

  I opet bude neki Rat i sve nam sruše a posebno Beograd na vodi… Niko vise ne ide u visini svi idu u širinu i ekonomicnost samoodrzavanje zgrad ili ti eko zgrade.

  1. Markoni

   U kom veku zivis? Gotovo sve prestonice u Evropi sada idu u visinu, Bec, London, Varsava, Berlin, Bratislava… Jednostavno bolje je ici u visinu nego u sirinu gde se bespotrebno urbanizuje zemljiste koje moze da bude park, suma, njiva itd.

 12. Kosa

  Posto su planirali da nam pogoršaju uslove života ,moramo braniti svoja prava ! Naravno da na placu imaju pravo da prave sta hoce ali nemaju pravo da ugrožavaju sve ostale !

 13. Lik

  A sme li tu tako visoko, aerodromska pista na manje od kilometar

 14. Dusan

  U neposrednoj blizini ispod zemlje ide tunel za voz,kko moze da se dobije dozvola z gradnju tolikog objekta?
  Ovo je ludost samo interesi pojedinaca.

 15. Joksa

  Oblakoderi su u potpunosti u neskladu sa okolinom. Nisam protiv gradnje, ali ovo je ruglo i veliko dodatno opterecenje na saobracajnice. Predjite Dunav, ima most napravljen, pa tamo gradite oblakodere.

 16. NN

  Od nas zavisi da li ce ovo ruglo da se gradi. Sto se mene tice, nema sanse!

 17. Marko

  Sramota! Gde staje ovaj kriminal i bezumlje?

 18. Boris

  Hteo bih da uplatim stan u fazi izgradnje. Da li mogu neke info smernice da se navedu? Hvala

  1. Dragana

   Neće biti ovih zgrada jer su apsolutno rizične i nepodobne na lokaciji. Samo u kriminalnim zemljama ovakve ideje mogu da nastanu i da se obelodane.
   Samo ćete ostati bez novca ako unapred bilo šta platite.

 19. NN

  Od ovoga posla im nema nista. Sav narod Bezanijske kose ce se pobuniti i oterati gradjevinske olose sa terena!

 20. Nauta

  Jao bas divno, uzivacemo u saobracajnim guzvama kada se ove solitercine popune !

 21. Vesna Mihailovic

  Taj deo treba da se uredi, ali samo kao sportski centar…ovi soliteri deluju nezgrapno, kao da je neko dete pravilo od lego kocki. Saobracajnice nece biti u skladu sa tolikim prilivom vozila.
  Neki nizi, manji objekat, koji bi se uklopio u vec izgradjene objekte…to moze.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *