Arhitektura

Kaskadni muzej posvećen jajima dinosaurusa

Interesantan objekat u Kini karakterišu betonski zidovi s teksturom bambusa.

Novi muzej postao je deo kineskog nacionalnog parka Qinglong a čini ga kaskadni objekat dugačak sedamdeset metara čije sekcije su prilagođene strmom terenu. Projekat muzeja potpisuju arhitekte Li Baofeng, Jianmin Ding i Changshun Xu, sa naučno-tehnološkog Univerziteta Huazhong, a njegova glavna namena je da prezentuju fosilna jaja dinosaurusa pronađena 1995. godine.

muzej-posvecen-jajima-dinosaurusa-01

Fasade muzeja urađena je od beton izlivanog na licu mesta u kalupe sa stablima bambusa.

 

Kada su pre 20. godina pronađena fosilna jaja dinosaurusa, lokacija je zaštićena ali se na muzej, gde bi ona bila prezentovana, dugo čekalo. Međutim, jaja stara 80 miliona godina sada se mogu videti u novom, interesantnom objektu.

Struktura fasade muzeja je interesantna jer je beton izlivan na licu mesta u kalupe sa stablima bambusa. Na taj način dobijena je sirova tekstura koja se adekvatno uklapa u okruženje i koncept objekta.

muzej-posvecen-jajima-dinosaurusa-04

Netaknuti teren i drveće staro 800 godina glavne su karakteristike okolnog pejzaža i zbog njih je osmišljen prirodan i minimalistički oblikovan objekat.

– istakle su arhitekte sa naučno-tehnološkog Univerziteta Huazhong.

muzej-posvecen-jajima-dinosaurusa-02

Svetlarnici na krovu objekta omogućavaju da prirodna svetlost poput reflektora pada na jedine eksponate muzeja – jaja dinosaurusa.

muzej-posvecen-jajima-dinosaurusa-03

Jaja dinosaurusa stara su 80 miliona godina, a otkrivena su 1995. godine, piše Dezeen.

muzej-posvecen-jajima-dinosaurusa-05

Pojedinačni delovi muzeja povezani su rešetkastim otvorima koji ne propuštaju svetlost i omogućavaju prirodnu ventilaciju čitavog muzeja. Pomoću rešetki ali i krovnog sistema, koji čini kombinovanje dva sloja pločica i betona, muzej i tokom vrelih letnjih dana ima prijatnu tempetraturu.

muzej-posvecen-jajima-dinosaurusa-06

Pogledajte i kako izgleda beton koji je armiran bambusom.

Foto: Huazhong University of Science and Technology

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *