Cik-cak stakleni paneli pružaju dinamičnost ovom kubusnom objektu; Foto: David Chipperfield
Arhitektura

Svedeni luksuz: Poznati arhitekta potpisuje projekat novog sedišta Rolexa

Američko predstavništvo poznatog brenda luksuznih satova projektovaće David Chipperfield i to tako da bude da elegantno uklopljeno u profil njujorških ulica.

Britanski arhitekta David Chipperfield proglašen je za pobednika konkursa za novi dom švajcarskog brenda Rolex u Americi, te će se prema njegovim zamislima na uglu Pete avenije i 53. ulice, na mestu gde se i nalazilo predstavništvo ovog luksuznog brenda još od 1970. godine, nići nova zgrada, odnosno, visoka transparentna kula koja odiše svedenošću ali i luksuzom.

Fasada objekta osmišljena je kroz sistem cik-cak staklenih panela koji pružaju dinamičnost ovom kubusnom objektu.

Pobedničko rešenje osmišljeno je u formi kule od 25 spratova, raspoređenih u pet stepenasto organizovanih kubusa, koji se gabaritno smanjuju ka vrhu. Na ovaj način obezbeđuju se i prostori za kreiranje krovnih bašti. Ukupna površina objekta iznosiće 15.329 kvadratnih metara i sadržaće kako poslovne prostorije Rolexa, tako i kancelarije za rentiranje.

Fasada objekta osmišljena je kroz sistem cik-cak staklenih panela koji pružaju dinamičnost ovom kubusnom objektu. Ovakav sistem zastakljenja zaustavlja se na prizemlju, u kom će se nalaziti novi prodajni prostor Rolexa.

Platinasti sertifikat

Projekat teži dobijanju sertifikata LEED Platinum, što znači da će objekat poštovati visoke standarde ekološkog i održivog dizajna.

“Ponosni smo što smo izabrani da projektujemo sedište Rolex USA. Naš tim je posvećen stvaranju jedne uzorne zgrade koja će biti u skladu s nasleđem i kulturom brenda Rolex, kao i sa istaknutom lokacijom na Petoj aveniji.” – istakao je za Dezeen poznati arhitekta David Chipperfield.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *