Aktuelno, Arhitektura

Razglednice iz Zagreba: Muzej savremene umetnosti

Nova zgrada muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu svečano je otvorena u prosincu 2009 godine. U ljeto 1999. na nacionalnom arhitektonskom natječaju između 85 pristiglih prijedloga izabrano je rješenje arhitekta Igora Franića.

Urbanistički je smještena  u Novom Zagrebu na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Avenije Dubrovnik. Ono što ovu točku meni čini posebno zanimljivom su upravo zgrade koje zaposjedaju polja nastala križanjem jakih prometnica. Veliki šoping centar, Avenue Mall; korporativna zgrada naftne kompanije Ine (koja btw izgleda identično kao Nis u Novom Sadu, osim što je manja) i novi Muzej Suvremene Umjetnosti. S jedne strane imamo ‘proizvodnju’, s druge potrošnju – konzumerizam, a s treće kulturu.

 

Sama zgrada izgleda vrlo moderno i elegantno. Polikarbonatna opna kojom je obučena betonska konstrukcija daje posebnu dozu nježnosti natur betonu  a ima i vrlo opipljivu funkcionalnu svrhu. Na ulaznom pročelju se iza opne nalaze digitalni screenovi sa različitim najavama izložbi i promocija a tu su i različiti efekti sa svjetlima i bojama kojima opna  komunicira sa okolinom. Staklo i polikarbonat čine zgradu transparentnom i otvaraju je prema van. Moram priznati da u Zagrebu još nisam vidjela zgradu ovog tipa koja u isto vrijeme izgleda elegantno ali i nepretenciozno, nježno. Geometrijski je gabarit zgrade riješen kao pikselizirana izvijena zmija – rekla bih da je to približan opis njenog oblika. Pristup objeku riješen je širokim rampama blagog uspona i stepenicama koje u sekvencama posjetitelja približavaju objektu. Prvi stepenasti plato, drugi, treći, četvrti i konačno plato ulaznog dijela. Očito je da zgrada ovih dimenzija mora imati adekvatan predprostor, kako bi se uopće mogla sagledati i dostojno egzistirati u prostoru. Ako ste ikada vidjeli neku staru vilu kako izgleda kad joj je ‘pod nos’ netko postavio prometnicu, i kako je izgledala prije kad je imala svoj predprostor, pa makar on bio i neuređena zemljana čistina, znati ćete o čemu govorim.

U prizemlju su prijemni pult, garderoba, kafe, muzejski dućan, čitaonica, dvorana i sanitarije a na prvom, drugom i trećem katu su izložbeni prostori.

Zanimljiv detalj je betonska ‘skupltura’ ispred muzeja. To je jednostavan izduženi kvadar izveden u natur betonu. U njega se ulazi kao u školjku tako da kada ste vani nemate nikakvu predstavu o tome kakvo vas bučno iznenađenje čeka kada zađete iza prvog zida prepreke. Jednom unutri prilično je iznenađenje buka slapa – vode koja pada iz procjepa u krovu. Tu je i klupica ispred slapa za sjedenje i promatranje. Skulptura je okružena plitkim bazenom i povezana mostićem sa okolinom. Upotrebljeni materijali su beton i voda. Vrlo jednostavno i vrlo zanimljivo. Šteta što su je ‘urbani umjetnici’ već iznutra zašarali grafitima, mora da je izgledala posebno bez ičega, samo natur beton.

Jednostavno, trebate doći vidjeti.

dia Danica Crnogorac

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *