Aktuelno

Vesnik proleća: Nameštaj i šut pored kontejnera

Ne bacajte stare krevete i sofe pored kontejnera jer ih gradska čistoća neće odneti. Saznajte kako se pravilno deponuje šut!

Stiglo je proleće! Trava počinje da zeleni, drveće da lista, a mnogi koji adaptiraju svoje kuće i stanove ostavljaju komšijama krupni otpad pored kontejnera za uspomenu i dugo sećanje. Slika koju svakog proleća često srećemo po gradovima širom Srbije nisu, nažalost, visibabe već veliki komadni nameštaj ili šut od renoviranja bačen PORED kontejnera. Iako mnogi misle da su ovim potezom rešili đubreta, taj prizor zapravo će ostati još dugo da svi u njemu „uživamo“. U čemu je problem? Gradska čistoća nema obavezu da ga odnese!

Naravno, stanovi i kuće se moraju renovirati i tu nema zbora, ali moramo odgovornije postupati s otpadom. Zato smo istražili šta prilikom renoviranja treba uraditi da vas komšije ne zamrze kao i da naši gradovi ipak budu lepi… i u proleće.

Grad će nam onoliko lep koliko mi budemo brinuli o njemu. Ova slika nije ona kojom ćemo se ponositi

Ne bacajte šut pored kontejnera jer je odnošenje krupnog otpada besplatno. Potrebno je samo pozvati i zakazati ga!

Veliki otpad poput građevinskog šuta ili krupnog nameštaja (sofe, fotelje, kreveti) nije moguće odneti standardnim kamionima (đubretarima) jer jednostavno nisu tehnički prilagođeni za tako nešto. Zbog toga gradska čistoća u većim gradovima ima kontejnere za krupni otpad koji se postavljaju na unapred zakazanom mestu. Raspitali smo se koga zvati i kako rešiti ovaj problem.

Za uredniji Novi Sad

Za Novi Sad je potrebno pozvati Gradsku čistoću na telefon 021/6333-884 (od 8h do 13h) kako bi se rezervisao termin za postavljanje kontejnera za krupni otpad u koji ćete zatim smestiti krupan otpad .

Ukoliko je pak neko već ostavio šut i nameštaj pored kontejnera, kao što je bio slučaj na fotografijama koje smo mi zabeležili, potrebno je da kao savestan građanin prvo pozovete komunalnu inspekciju na broj 021/4872-444 gde ćete dispečeru dati lokaciju mini deponije. Inspekcija će zatim proslediti nalog Gradskoj čistoći koja će organizovati odnošenje u sledećih par dana.

U praksi je ipak nešto drugačije. Testirali smo ovaj postupak u Novom Sadu tako što smo pozvali komunalnu inspekciju, kontaktirali Gradsku čistoću preko telefona i preko Facebooka. Obećano ja da će šut biti odnešen ali od tada su prošle deset dana, a šut i dalje stoji. Čekamo i dalje…

Update: nakon dve nedelje kabasto đubre je odnešeno i u blizini je postavljen kontejner za šut.

Nimalo lep prizor, mini deponije po našim gradovima

Za čistiji Beograd

Odlukom o održavanju čistoće predviđeno je da se svake prve subote u mesecu obavlja organizovano sakupljanje kabastog smeća. Tog dana Beograđani treba da ostave pored kontejnera neupotrebljive kabaste stvari, stari nameštaj, aparate za domaćinstvo i slično, a ekipe JKP Gradska čistoća ga besplatno odnose. Za najave odnošenja većih količina kabastog smeća, telefoni za pravna lica su 011/2782-132 2758-090, a za građane 2768-770.

A u praksi? Pozvali smo telefon za građane u 15.45 i niko se nije javljao na telefon. Takođe, poslali smo email na [email protected] ali nam se niko nije javio.

Standardni đubretari ne mogu da nose sofe i fotelje

Šutu je mesto na deponiji

Ono što svako od nas treba da uradi kada renovira stan jeste da angažuje majstore za odnošenje šuta na deponiju. On se pakuje u velike vreće i zajedno sa starim nameštajem se kaminom transportuje do deponije gde mu je i mesto. Pored kontejnera nije! Ova usluga se naplaćuje od 50-60 evra po kamionu što je ujedno i glavni razlog zbog čega građani izbegavaju da se odluče za ovaj postupak pa na kraju šut završi pored kontejnera. Zbog toga nadležne službe moraju biti ažurnije na pozive građana kako nam se gradovi ne bi pretvorili u mini deponije.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *