Termohemijskom reciklažom dobija se gas i ulje. foto: BASF
Materijali

Paneli za izolaciju od plastičnog otpada po nemačkoj recepturi za reciklažu

Zaboravite na deponovanje i spaljivanje otpada! BASF-ova revolucionarna tehnologija hemijske reciklaže plastičnog otpada nazvana ChemCycling otvara potpuno nove vidike u industriji.

Tek što smo pre neki dan pisali o Aerogelu, laganoj termoizolaciji koja se pravi od plastičnih flaša, iz BASF-a nam stižu lepe vesti po pitanju obrade plastike i pretvaranja otpada u nešto što se ponovo može upotrebiti.

Naime, ova poznata nemačka kompanija napravila je proboj u reciklaži plastičnog otpada zahvaljujući svom projektu ChemCycling. Hemijsko recikliranje omogućuje da se trenutno nereciklirani plastični otpad, poput mešovite ili neočišćene plastike, ponovo iskoristi. Kao što znamo, takav otpad se uglavnom šalje na deponije ili se spaljuje. Međutim, termohemijskom obradom od takve plastike može se proizvesti sintetički gas ili ulja. Dobijene reciklirane sirovine se mogu koristiti u proizvodnji i tako delimično zameniti fosilna goriva.

Termohemijskom obradom plastičnog otpada dobija se sintetički gas ili ulja.

BASF je po prvi put napravio proizvode na bazi hemijski recikliranog plastičnog otpada. „Odgovorno korišćenje plastike je ključno za rešavanje svetskog problema otpada. Ovo se odnosi ne samo na kompanije već i na institucije i na potrošače. Hemijskom reciklažom želimo značajno da doprinesemo smanjenju količine plastičnog otpada”, naveo je dr Martin Brudermiler, predsednik Izvršnog odbora i glavni direktor za tehnologiju (CTO) kompanije BASF.

https://www.youtube.com/watch?v=FFXNcXfudmk

Od otpada do panela za izolaciju i delova za frižidere

BASF je, zajedno sa 10 kupaca iz raznih industrija, već proizveo prve proizvode kao što su pakovanja za mocarelu, delovi za frižider i – ono što je nama najinteresantnije – panele za izolaciju. Ovi proizvodi imaju visok kvalitet i zadovoljavaju higijenske standarde – što je naročito važno u slučaju prehrambenih pakovanja – moguća je jer proizvodi dobijeni ovim putem imaju ista svojstava kao proizvodi dobijeni od fosilnog goriva. Stefan Greter, vođa projekta ChemCycling, u njemu vidi veliki potencijal: „Novi način recikliranja nudi mogućnosti za stvaranje inovativnih poslovnih modela za nas i naše kupce, koji već doprinose većoj vrednosti naših proizvoda i ambalaža od recikliranog materijala.”

Kao sledeći korak, BASF planira da proizvode dobijene putem projekta ChemCycling plasira na šire tržište, a nadamo se će se to odnositi i na građevinsku industriju, gde bi termoizolacioni materijali od plastičnog otpada, poput Aerogela, doneli pravu revoluciju u ovom sektoru.

ChemCycling: put reciklaže

Tehnološki i regulatorni izazovi

I tržište i društvo očekuju od industrije da dođe do konstruktivnih rešenja za plastični otpad. Hemijsko recikliranje je inovativni dodatak drugim načinima recikliranja i upravljanju otpadom. „Potrebno je da imamo širok spektar rešenja za plastični otpad, pošto nije svako rešenje pogodno za svaki tip otpada i ne može se primeniti za svaki proizvod. Prvi izbor uvek treba da bude rešenje koje najbolje funkcioniše u proceni životnog ciklusa”, objasnio je Andreas Kišerer, stručnjak za održivost u BASF-u.

Ipak, tehnološki i regulatorni uslovi se moraju ispuniti pre nego što se izađe na tržište. Pre svega, postojeće tehnologije koje plastični otpad pretvaraju u reciklirane sirovine poput piroliznog ulja ili sinteznog gasa moraju se dalje razvijati i adaptirati kako bi se osigurao visok kvalitet. Pored toga, regionalni zakoni će značajno uticati u kojoj će meri ovaj pristup zaživeti na pojedinačnim tržištima. Na primer, najvažnije je da se hemijsko recikliranje i metoda masenog balansa prepoznaju kao doprinos u ispunjavanju ciljeva koji se odnose na proizvode i specifične primene.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *