Projektovanje za video-igre je daleko zabavnije i kreativnije; Foto: Mad Head Games
Arhitektura

Ima li mesta za arhitekte u domaćoj IT industriji? Ima u pravljenju video-igara!

Pored programera, rastućoj IT industriji u Srbiji potrebna su i kreativne struke kao što je i arhitektura. U razgovoru s Urošom Banješevićem iz novosadske firme Mad Head Games saznali smo kako arhitekte učestvuju u stvaranju video-igara.

Ne mogu sve arhitekte biti prepoznatljivi kreativci ili vlasnici projektnih biroa. Ova struka sve češće iznedri i pojedinca koji se prepozna u nekom poslu koji nema direktne veze s projektovanjem. Najčešće su to poslovi koji su vezani za izradu 3D modela (popularno nazvano renderovanje), koji uz pomoć sve jačih programa i računara, stvaraju 3D modele prirodnog okruženja, zgrada ili enterijera koji se sve teže razlikuju od onih realnih. Boja, tekstura, svetlosti i senke, ali i mnogi drugi efekti, toliko su uznapredovali da je arhitektonsko-dizajnerska prezentacija dostigla veoma visok nivo. S druge strane tu je i parametarsko modelovanje, koje sve većeg maha uzima u sveta, a postepeno dolazi i do prodora i na regionalno, odnosno, srpsko tržište.

Međutim, oba ova posla su više tehničke nego kreativne prirode, što se ne može baš reći za još jedan posao koji se sve više uzima maha u našoj državi. Na njemu se angažuju arhitekte koji projektuju u jednom drugom, virtuelnom svetu gde nema regulacionih linija, energetske efikasnosti i pravilnika o izgradnji – tamo ni mašta nema granica!

Uroš Banješević iz Mad Head Gamesa; Foto: Facebook

U pitanju je projektovanje arhitekture ili dizajniranje enterijera u video-igrama – nezaobilazni segmenti u produkciji virtuelne zabave. Ovaj segment dizajna sve više jača u našoj zemlji, naročito u poslednjih pet do deset godina, kada na domaću, to jest, svetsku scenu stupaju kompanije poput Mad Head Gamesa (MHG), koje se profilišu isključivo kao kreatori PC igara. U razgovoru s Urošom Banješevićem iz MHG dobili smo neke korisne informacije kako se arhitekte mogu uključiti u ovaj posao.

Kako Uroš na prvom mestu napominje, arhitekte su se pokazale kao mnogo stručnije i kreativnije u ovom poslu od kolega iz srodnih dizajnerskih struka. Za početak, veoma su stručni za rad u bilo kom programu za animaciju ili 3D modelovanje, zato što su preko potrebna osnovna znanja već stekli na fakultetu. S druge strane, veliki broj njih je već upoznat s time kako jedna video-igra treba da izgleda zato što su i oni sami igrači, odnosno kao deca ili tinejdžeri, su imali prilike da igraju mnoge legendarne naslove. I naravno, tu je i nezaobilazna kreativnost, koja se takođe ceni, naročito ako prilikom izrade jedne video-igre niste ograničeni istorijskim činjenicama.

Arhitekte su se pokazale kao mnogo stručnije i kreativnije u ovom poslu od kolega iz srodnih dizajnerskih struka; Foto: Mad Head Games

Arhitekte će vrlo lako prepoznati tipove i stilove objekata i bez problema generisati ih unutar same video-igre.

Bilo da su u pitanju strategije, avanture (iz prvog lica), HOPA igre ili simulacije vožnje/trka, arhitekte imaju pune ruke posla. Na primer, ako se radi o strategiji, gde je potrebno kreirati čitav jedan grad, bilo kao mapu nekog nivoa ili kao tipske elemente koje svaki igrač gradi, urbanistička znanja su dobrodošla. S druge strane, kada je potrebno kreirati zgrade, utvrđenja, hramove i spomenike, bilo da su u pitanju stvarni ili izmišljeni kulturno-istorijski periodi, arhitekte će vrlo lako prepoznati tipove i stilove ovih objekata i generisati ih bez problema unutar same video-igre.

Kreativnost veća nego u realnosti

Posebno zanimljiva činjenica je da kompanija MHG ne razrađuje inostrana, već osmišljava i proizvodi sopstvena PC ostvarenja, što ne samo programerima već i arhitektama daje mnogo više šanse da iskažu svoju kreativnost. O tome koliko je MHG uspešna kompanija govore i neke prestižne nagrade i priznanja, koje su osvojili u samo poslednjih nekoliko godina.

Tako da, ako ste srednjoškolac tehničke škole, student arhitekture ili mladi stručnjak koji ne želi da se bavi standardnim arhitektonsko-urbanističkim projektovanjem, možda je ovo put na kojem možete razvijati svoja znanja i kreativnosti. Tržište video-igara u Srbiji postaje sve veće, što omogućava mnogim programerskim kompanijama da dobiju svoju šansu, a samim tim i arhitektama da rade jedan atipičan posao, s onim znanjem koje su već usvojili na svojim studijama.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Nemanja

    Nije nimalo obećavajuće, iako se trudim u tom smeru.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *