Swissôtel Resort Kolašin otvara se uskoro; Foto: Kolašin Valleys
Regionalni projekti

Kolašin Valleys: Crna Gora dobija prvi namenski građen ski-rizort

Na području Bjelasice sprovešće se ambiciozni plan izgradnje celogodišnjeg planinskog odmarališta sa čak 13 hotela, a prvi od njih stižu već ove skijaške sezone.

Nakon godina i godina u kojima se Crna Gora delila na „bogati jug“, koji je profitirao time što se nalazi na obali mora i samim tim izaziva „bum“ u gradnji, i „siromašni sever“, stvar se poslednjih godina uveliko promenila.

Državna strategija je jasno uočila da je jug već preterano „nakrcan“ građevinama, i da je crnogorska obala doživela svojevrsnu „montekarlizaciju“, odnosno, da je na maloj dužini obale već velika gustina gradnje. Turisti više nisu zainteresovani za dalju gužvu, a gde nema njih, nema ni investitora.

Stoga je prostorno planiranje usmereno u ono što Crna Gora ima puno – a to su planine i snegovi, budući da klima dozvoljava sasvim pristojne ski-sezone i u vremena najtoplijih zima, koja su sve češća u poslednjim godinama.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Crna Gora dobija prvi namenski građen ski-rizort; Foto: MediaBiro

Do kraja 2024. biće otvorena četiri hotelska objekta sa 317 jedinica, a u sledeće tri godine, zaključno sa 2027, biće gotovo još 6 objekata.

Elem, jedno takvo građevinsko „čudo“ koje se sprema na severu jeste i prvi namenski rizort koji će se graditi u Crnoj Gori, i naravno – po savremenoj modi, i on ima prigodno englesko ime – Kolašin Valleys, ili Kolašinske Doline, kako bi bilo lepše (ali nije).

Područje Bjelasice je dobilo tu čast da se baš ovde sprovodi ambiciozni plan da se napravi celogodišnji planinski rizort, koji će biti prvi rezidencijalni kompleks na ski stazama u Crnoj Gori, a imaće 13 hotela i 73 kuće, a prvi hoteli i kuće se planiraju otvoriti već sezone 2023/24. Dakle, uskoro!

Prezentacija ovog kompleksa održana je krajem avgusta u Tivtu, gde je naglašeno da je Kolašin Valleys osmišljen kao “vodeće planinsko odmaralište u jugoistočnoj Evropi”.

Najavljeno je da će do kraja 2024. biti otvorena četiri hotelska objekta sa 317 jedinica, a u sledeće tri godine, zaključno sa 2027, biće gotovo još 6 objekata. Hoteli će imati ukupno preko 700 smeštajnih jedinica.

I tu nije kraj – trogodišnji plan je da se napravi i 30 ekskluzivnih planinskih koliba ili „šalea“ (francuski: chalet), ali i ekskluzivni barovi, restorani i wellness prostori.

Čak 13 hotela na Kolašinu; Foto: Kolašin Valley

Kanadski dizajn za Kolašin

Kolašin Valleys obuhvatiće dva ski-sela koja su međusobno povezana, a nose imena 1450 Nest (Gnezdo u prevodu) i K16 Peak (Vrh u prevodu). I jedno i drugo selo sa ovim sci-fi imenima biće ski-in/ski-out destinacije.

Što se investicija tiče, ovaj projekat nosi brend Accor, a u selu K16 Peak će u zimskoj sezoni koja je pred nama biti otvoren Swissôtel Resort Kolašin, prvi hotel ovog brenda u regiji. Ceo rizort biće smeštan između 1.450 i 1.600 metara nadmorske visine, i kompatibilan je sa ski-centrima Kolašin 1450 i Kolašin 1600.

Sam projekat potpisuju Kanađani – studio za planiranje skijališta Ecodesign, koji ne samo da je autor prostornog plana regionalnog razvoja Bjelasice i Komova, već je i projektovao i dizajnirao je više od 400 skijališta i ski sela za poslednje tri zimske olimpijade, što je impresivan portfolio.

Hotel Kolašin 1600; Foto: Kolašin Valley

Planirano je još 99 km ski-staza, tako da će se ukupan broj na kraju ovog ambicioznog poduhvata popeti na 141 kilometar.

Trenutno, osim radova na hotelu Swissôtel Resort Kolašin, završava se rad i na radovi na hotelu Grand Chalet u naselju 1450 Nest, a počela je gradnja prvih planinskih vila. U sledećih pet godina će oba sela imati 13 hotela koji će biti sačinjeni od 19 pojedinačnih objekata visine do 4 sprata, a sve će biti građeno od kamena i francuskog ariša, a tako će biti građeni i šalei i vile.

Zbirno, trenutno ski-centri Kolašin 1450 i Kolašin 1600 zajedno imaju 42 kilometara ski-staza, a planirano je još 99, tako da će se ukupan broj na kraju ovog ambicioznog poduhvata popeti na 141 kilometar. Zasigurno ćemo videti još prestižnih svetskih brendova i arhitektonskih studija na crnogorskom severu, koji će, nadamo se, sve više ličiti na Švajcarsku ili francuske Alpe.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Miki Milane

    A da li će biti dovoljno snega?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *