Za spoljašnju i enterijersku obradu korišćeni su autohtoni materijali – drvo i kamen; Foto: Relja Ivanić
Domaći i regionalni projekti

Restoran Troglava u Kolašinu koji se stopio s konturama pejzaža

Zgradu podignutu od autohtonih materijala karakterišu pojednostavljene linije koje su svojevrsnan omaž planini Bjelasica.

Objekat Troglava izgrađen je za potrebe razvoja ski-centra „Kolašin 1600“ u Crnoj Gori, a arhitektonski ga potpisuje dr Sonja Radović Jelovac iz podgoričkog Studio Synthesis.

Namena objekta je ugostiteljstvo sa uslugama za rentiranje skijaške opreme i drugih tehničkih sadržaja potrebnih za održavanje staza i žičare, a odlikuju ga svedene linije sa blago pokrenutom formom koja podržava konture okolnog pejzaža.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zbog konfiguracije terena objekat je razvijen kroz tri nivoa; Foto: Relja Ivanić

Zgradu karakterišu pojednostavljene linije sa blagom pokretnom formom koja održava konture okolnih pejzaža.

Korišćeni materijali za spoljašnju i enterijersku obradu objekta su autohtoni materijali, drvo i kamen, u različitim dimenzijama, slogovima i debljinama sa reflektujućim staklom na kom se oslikava okolni pejzaž.

“Poseban izazov u toku projektantskog procesa je bio kako integrisati objekat u netaknuti pejzaž planine Bjelasica, pa pored pažljivog uklapanja u ambijent, uspešnost ove realizacije je u tome da je kao pilot projekat postao ugledni primer za druga skijališta u okruženju koja su pripremnim fazama razvoja”, kaže arhitektica dr Sonja Radović Jelovac.

Objekat je integrisan u netaknuti pejzaž planine Bjelasica; Foto: Marko Popović

Maksimalna povezanost svih funkcionalnih segmenata

Dizajn je morao da predvidi optimalno, racionalno i funkcionalno rešenje, koje se pored svoje osnovne namene koristi i za održavanje ski-staza i ski-lifta, a cilj je bio da se maksimalno povežu svi segmenti.

Zbog konfiguracije terena, a da bi se obezbedila kvalitetnija funkcionalnost, objekat je razvijen kroz tri nivoa S+P+S na površini od 1.640 m2.

U polupodrumu su smeštene tehničke prostorije i garaža za vozila za čišćenje ski staza i motorne sanke. U prizemlju se nalazi prostor za iznajmljivanje ski opreme sa pratećim sadržajima.

Na gornjem spratu zgrade nalazi se restoran sa kuhinjom i impresivnom terasom, dok korisnici skijališta imaju nesmetan pristup ski stazama sa svih nivoa zgrade.

Pilot projekat kao ugledni primer za druga skijališta u okruženju; Foto: Relja Ivanić

Struktura ugrađena u planinu

Za ovaj projekat autorka je prošle godine dobila i priznanje u kategoriji Gost salona na 42. Salonu arhitekture u Beogradu. Kako se navodi u odluci žirija, ovaj objekat pokazuje jednu vrlo pedantnu analizu okruženja, kako u smislu završne materijalizacije, tako i u smislu funkcije i saradnje objekta sa okruženjem.

“Pokrenut i strm teren je omogućio da se neophodne funkcije ovog ski-terminala poređaju i po vertikali i po horizontali, tako da se najveći deo objekta sagledava kao ugrađena struktura u planinu Bjelasicu, dok se poslednja etaža restorana percipira kao jedini objekat u pejzažu zbog drvene materijalizacije. U skladu sa tim žiri prepoznaje i dodeljuje priznanje za autorkin jasan arhitektonski izraz i veštinu da objekat saživi sa prirodom”, dodaje se u odluci.

Korisnici skijališta imaju nesmetan pristup stazama sa svih nivoa zgrade; Foto: Relja Ivanić

Video-prilog

Grafički prilozi

Foto-galerija

Zbog konfiguracije terena objekat je razvijen kroz tri nivoa; Foto: Relja Ivanić
Zbog konfiguracije terena objekat je razvijen kroz tri nivoa; Foto: Relja Ivanić
Za spoljašnju i enterijersku obradu korišćeni su autohtoni materijali – drvo i kamen; Foto: Relja Ivanić
Za spoljašnju i enterijersku obradu korišćeni su autohtoni materijali – drvo i kamen; Foto: Relja Ivanić
Objekat je integrisan u netaknuti pejzaž planine Bjelasica; Foto: Marko Popović
Objekat je integrisan u netaknuti pejzaž planine Bjelasica; Foto: Marko Popović

Faktografija

  • lokacija: Ski centar Kolašin 1600, Opština Kolašin, Crna Gora
  • projektantski studio: Studio Synthesis architecture & design
  • vodeći projektant: Dr Sonja Radović Jelovac, dipl. inž. arh.
  • saradnici: Marija Lukić, dipl. inž. arh., Milić Đerković, dipl. inž. arh.
  • godina projektovanja: 2016.
  • godina izvođenja: 2018.
  • bruto površina: 1.640 m²
  • investitor: Uprava javnih radova Crne Gore
  • korisnik: Skijališta Crne Gore
  • fotografije: Relja Ivanić i Marko Popović
  • video: M Photo

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *