Četiri kuće u nizu na Kosmaju po projektu Ateljea Đukić
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

K4 na Kosmaju: Četiri kuće u nizu za beg iz grada

Ove planinske kuće od 102 m2 idealne su za vikende ali i za stalni boravak u prirodi na samo sat vremena od Beograda. 

Sve veća težnja pojedinaca da svoje slobodno vreme provode u interakciji s prirodom, bila je glavna ideja vodilja arhitektama iz Ateljea Đukić pri projektovanju K4 na Kosmaju. Ova planina poznata po gustim šumama, svežem vazduhu i visoravnima sa kojih se pružaju dugački pogledi ka centralnim predelima naše zemlje, odabrana je kao idealna lokacija za realizaciju ovog projekta.

Kuće su površine 102 m2

Sadržaj četiri kuće u nizu ispunjava potrebe jedne vikend kuće, ali i objekta za kontinuirano korišćenje.

Iza naziva K4 kriju se četiri kuće u nizu, čiji sadržaj ispunjava potrebe jedne vikend kuće, ali i objekta za kontinuirano korišćenje.

Depresija koja je zatečena na lokaciji, iskorišćena je za smeštaj noćne zone u prostor suterena, te je cela površina prizemlja ustupljena dnevnim aktivnostima. Na taj način, omogućeno je formiranje otvora koji su čitavu zonu dnevnog boravka i trpezarije povezala sa okolinom, dok je istovremeno očuvana privatnost kao jedan od zahteva. Naglašena visina prizemne etaže umanjuje utisak boravka u zatvorenom prostoru.

Plaža oko bazena

Sa dve spavaće sobe, kupatilom i ostavom u prostoru suterena; kuhinjom, trpezarijom i dnevnom sobom sa polu lođom u prizemlju, ova planinska kuća ima 102 m2 korisnog prostora.

Masivne spoljne stepenice, osim što služe za komunikaciju sa dvorištem, formiraju korisne površine u vidu plaže oko bazena.

Objektima dominiraju drvene letvice, tamna površina lima kao i veliki stakleni otvori.

Kroz formiranje idejnog rešenja težilo se usklađivanju arhitekture i prirode. Kao element oblikovanja izdvaja se krovni pokrivač. Igra u kojoj učestvuju dvovodan i krov na jednu vodu je dinamična, otvorena za repeticiju istih elemenata u neprekinutom nizu, u kojem je ipak jasna granica pojedinačnih celina.

U duhu usklađivanja sa prirodom, objektima dominiraju drvene letvice prirodnog porekla, tamna površina lima u sastavu krova i bočnih fasada za neutralnost, kao i veliki stakleni otvori na čijim se površinama reflektuje okolno zelenilo.

Energetski efikasna rešenja

Konstrukcija objekta rešena je kroz masivne zidove i armirano-betonske elemente, dozvoljavajući projektnu visinu i raspon tavanice.

U cilju stvaranja većeg komfora, opremljenost objekata podrazumevaće ugradnju materijala i pametnih sistema koji će doprineti efikasnosti na polju uštede energije.

Izgradnja na jesen

Početak izgradnje kompleksa K4 na Kosmaju, koji će biti na prodaju, očekuje se tokom jeseni ove godine.

Faktografija:

  • naziv objekta: K4
  • mesto: Kosmaj
  • autor projekta: Đurđa Đukić, m.i.a. za Atelje Đukić
  • godina projektovanja: 2021
  • godina izgradnje: 2021/2022
  • površina: 4x113m2
  • spratnost: Suteren+Prizemlje
  • investitor i izvođač: Atelje Đukić

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

14 komentara

  1. Aleksa

    Baš i nije neki beg iz grada kad čuješ prvog komšiju kako doziva decu da ne skaču u bazen u susednom stanu!!!

    1. Aleksa Dj.

      Aleksa, slažem se sa Vašim komentarom, to je i meni prvo palo na pamet kad sam video projekat.

  2. ajme

    Dobro izgleda ali koliko ce ovo da kosta?

    1. Igor Conić

      Cena jos nije formirana.

  3. arhitekta

    dosta dobro izgleda

  4. Vesna

    Odeš u beg na planinu, a komšije vrata u vrata, kuće uz samu ulicu!! Inače lepo, ali za grad, a za planinu nikad, svoje dvorište, mir, tišina, dalje od komšija. To je suština vikendice…

  5. Zlaticaa

    Na kojim psihoaktivnim supstancama su projektanti kojima „usklađenost sa prirodom“ znači izgradnju armiranog bunkera a „mir i privatnost“ znači izgradnju stambenih jedinica zbijenih jedne uz druge, i to sve uz izlazak na zajednički bazen, na kome se od juna do septembra ceo dan čuje mama, mama, vidi ja sam ajkula i stefane, aleksa, izađite iz vode, je l mama lepo rekla da nema povraćanja u bazenu?
    Jednom rečju, horor balkanske urbanizacije.

    1. Prometej

      Koji si ti meni kralj!!!

  6. Vera

    Ostanite u vasem Gradu i slusajte buku automobila istina je mi na planini Kosmaju i okolini imamo buku dece i pasa jer volimo i decu i zivotinje i kso prvo cist vazduh

  7. Roco

    Sviđa mi se.Od tri mame u susedstvu velika je verovatnoća da će bar jedna biti na raspolaganju.

  8. One-two

    Korektno rešenje a pritom nimalo lak zadatak. Parcela je mala a zahtevaju se četiri jedinice sa bazenom. Autori su morali da prave kompromise. Nije to lak posao kako se čini ljudima sa strane.
    Ne sviđa mi se ulazni deo sa opekom a i nadstrešnice su male(sneg, kiša…). Takođe mi se ne sviđa ideja da spavaće sobe budu u suterenu. Možda se moglo pokušati sa smaknutim objektom kroz tri polunivoa. Ali, to je moj lični stav, ovako objekat sasvim korektno izgleda.

  9. Biljana

    Za urbanistu je zaprepašćujuće da postoji deo stručnjaka koji u vreme narastajućih pokreta za zaštitu životne sredine promovišu „okupaciju“ gustim kućama preostalih šuma, poljoprivrednog i vodnog zemljišta, čak izvan vikend zona. To nije čudno, jer republički Pravilnik o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju, iz 2015. godine, propisuje da „najmanja površina građevinske parcele za izgradnju pojedinačnih slobodnostojećih objekata za odmor i povremeno stanovanje je 500 m²“. Ipak, i uz primenu ostalih pravila za indeks izgrađenosti do 0,3, te indeks zauzetosti do 25%, ovakvi objekti u nizu nisu dozvoljeni.

    1. Urban sprawl

      Apsolutno, ovo bi bilo pristojno rešenje za neku prigradsku sredinu, na Kosmaju graditi ovako nešto je jezivo. Primer investitorskog urbanizma – kupili plac, pa daj da se unovči četvorostruko, bez obzira na kontekst.

  10. MoM

    Pametna kuca, samo se ne zna po cemu se razlikuje od drugih. Takodje se ne primecuje pamet kod projekta ili projektanta! U vise od sto kvadrata nema prave trpezarije nego je stisnuta uz kuhinju kao prirucna, kao kod gradskih garsonjera u soliterima. Na prvi pogled primecuje se da nema intimnosti koriscenja bazena niti boravka u dvoristu, jer je sve izlozeno pogledu slucajnih prolaznika. Spoljna fasada je svedena, minimalisticka, sto je jedino za pohvalu! Ostaje zagonetka, zasto nema bar osnove prizemlja, tako da ne znamo nista o objektu i pored toliko priloga, praznih, nazalost.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *