Hoćemo li se uskoro vozizi po grafenu; Foto: Unsplash
Građevinarstvo

Prva saobraćajnica na svetu s dodatkom grafena za manje rupa u kolovozu

Dodatkom materijala koji ima 10 puta veću čvrstoću na pritisak od čelika očekuje se da će asfalt trajati mnogo duže.

Primena jednog od najčvršćih materijala na svetu, kojeg zbog njegovih karakteristika nazivaju “čudesnim”, uglavnom je usmerena ka visokogradnji jer je utvrđeno da se dodatkom grafena u beton smanjuju prsline. Međutim, sada će se čudesne karakteristike grafena po prvi put testirati i u niskogradnji.

Naime, na auto-putu A1, jednoj od glavnih saobraćajnica u Velikoj Britaniji, kolovoz će biti obnovljen s dodatkom grafena. Stručnjaci se nadaju da će ugradnjom ovog materijala u asfalt dobiti kolovoz koji traje daleko duže, pa bi stoga održavanje saobraćajnice koštalo mnogo manje.

Grafen ima širok dijapazon primene

Dodatkom materijala koji ima 10 puta veću čvrstoću na pritisak od čelika očekuje se da će asfalt trajati mnogo duže.

Kako javlja BBC, na deonici puta A1 u Velikoj Britaniji u dužini od 4,8 kilometara biće uklonjen asfalt, toj smesi će biti pridodat grafen i potom će se novodobijena asfaltna smesa iskoristiti za pravljenje novog kolovoza, prvog takvog na svetu.

Proizvodi poput GiPave, peleta napravljenog od grafena i plastike koji se dodaju asfaltu, već su testirani u Velikoj Britaniji. Međutim, ovo je potpuno drugačiji proces, a očekivanja su velika.

Prvi put u praksi

„Laboratorijska ispitivanja su uspešna, a sada će tehnologija upotrebe grafena u pravljenju puteva biti prvi put isprobana i u praksi. To potvrđuje našu posvećenost inovacijama i pomaže da se industrija pogura prema održivijim rešenjima koja smanjuju emisiju ugljenika u atmosferu“, kaže Graeme Watt, menadžer u National Highways.

Ispitivanja ovog materijala traju još od 2004. godine kada je grafen prvi put izdvojen iz parčeta grafita. Do sada smo imali brojne zanimljive primene, a nedavno je izlivena i prva betonska ploča sa dodatkom grafena.

Prva grafenska saobraćajnica biće završena 3. novembra nakon čega sledi monitoring puta. Očekivanja su velika, a stručnjaci se nadaju da će ovakve saobraćajnice trajati mnogo duže.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *