Javni uvid u nacrt PDR pordučja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske u Novom Beogradu.
Urbanizam

Na prostoru fabrika IMT i FMO u planu 800.000 kvadrata stanova i prodavnica

Predviđeno je da na prostoru od 47 hektara u Novom Beogradu živi 14.770 stanovnika u 5.093 stanova kao i da radi 1.680 ljudi.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda oglasio je javni uvid u nacrt PDR pordučja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske.

U okiru Elaborata za rani javni uvid za potrebe izrade predmetnog Plana definisano je dalje planiranje predmetne lokacije u dve faze. Prva faza obuhvata prostor između ulica Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, kompleksa „Airport City“, Zemunske ulice, kompleksa „Movem“, lesnog odseka, zaštitne zone dalekovoda i planirane saobraćajnice Nova 4, uključujući i samu saobraćajnicu.

U okviru mešovitih gradskih centara predviđeno je stanovanje na 478.550 i 151.638 m2 komercijalnih sadržaja.

Druga faza obuhvata prostor između ulica Jurija Gagarina, planirane saobraćajnice Nova 4, Zemunske ulice i zaštitne zone dalekovoda. U obuhvatu druge faze izrade Plana obavezno je raspisivanje urbanističko-arhitektonskog konkursa.

Elaborat Plana detaljne regulacije područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske („IMT„), gradska opština Novi Beograd – I faza obrađuje površinu samo I faze i granica I faze je prikazana na svim grafičkim prilozima, dok su obe granice prikazane u Elaboratu za Rani javni uvid koji je sastavni deo dokumentacije Plan.

800.000 kvadrata BRGP

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 47,8 hektara, a predviđeno je da na ovom prostoru živi 14.770 stanovnika u 5.093 stanova, kao i da radi 1.680 ljudi. Gustina stanovanja je 416 stanovnika po hektaru sa prosečnom indeksom izgrađenosti 2,26.

Planom je predviđeno da se BRGP stanovanja sa sadašnjih 6.400 m2 poveća na 153.200 m2, dok je u okviru ove zone planira BRGP komercijalnih sadržaja od 17.000 m2.

U okviru mešovitih gradskih centara predviđeno je stanovanje na 478.550 i 151.638 m2 komercijalnih sadržaja. Mešoviti gradski centri, podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem.

Dakle, ukupna površina BRGP iznosi skoro 800.000 metara kvadratnih.

Na poručju PDR-a izgrađeni su brojni objekti IMT-a, i u fazi su rušenja i čišćenja lokacije, zatim objekti megamarketa Roda, tržni centar Ekstra, Dom zdravlja, dečiji vrtić i drugi objekti spratnosti P+2 do P+4.

Javni uvid do 10. novembra

Zainteresovana lica mogu, tokom javnog uvida, svoje primedbe na planirana rešenja da dostave Sekretarijatu zaključno sa 10. novembrom 2021. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

9 komentara

 1. Marko

  bilo je pitanje momenta ali da ce napraviti bas kinesku cetvrt zgrada uz zgradu, pa na zgradu nehumani uslovi za 2500e m2. Bez bilo kakve dodatne infrastrukture bez povecanja kapaciteta pristupnih saobraćajnica koje su vec sada u haosu narocito ugao Tosin bunar i bul.heroja sa kosare, a o zelenim povrsinama ovde ne treba ni pricati jer ih biti nece. 21 vek karakterise humana gradnja i arhitektura u saradnji sa prirodom,a ovde ce biti betonski „luksuzni“zatvor

 2. Marko

  Dakle da uprostimo,

  na povrsini duplo manjoj od povrsine bloka 70, dozvoljena je gradnja 2.7 puta vise kvadrata.
  Pobogu, ljudi sta radite vise?Upropastili ste novi beograd svojim cutanjem / odobravanjem…

  1. arhitekta

   živelo se previše komotno

 3. Pitanjić

  Dakle ako sam dobro razumeo, oni ce srušiti dom zdravlja i vrtić, plus prirodu i jos ne znam čega. Da bi napravili stanove i prodavnice. Da li predviđaju nov vrtić ili dom zdravlja da naprave u tom planu?

 4. Arhitektica

  Unistise nam najbolji urbanisticki projekat 20og veka…infrasturkturu naravno novu nisu predvideli, samo se nakacili na staru koja je pravljena za 1/3 broja stanovnika (skole, vrtice, dom zdravlja, ulice, zelene povrsine). Odvratno i diletantski

 5. Milan Jovanovic

  Znao sam da će Beograđani pričati samo o kvadratima iz“raznih uglova“.Ko će da kupuje po tim silnim prodavnicama kad ih je i onako mnogo.Mnogo je žalosno je što zbog pohlepe uništiše ITM i svu traktorsku industriju.Evo sad na ovom skupu nesvrstanih mogli smo izgovoriti prodaju na hiljade mašina i traktora

 6. Zoran

  ogledalo vremena (sad face)

 7. Ranko Radović

  Cela Srbija preseliće se u Beograd. Ovaj, Novi Beograd…

 8. Joe

  Nece valjda dom zdravlja da sruše ??? A vrtić ??? Koji su to mozgovi smislili i dozvolili???

Ostavite odgovor

Obavezna polja *