Izlivanje prve betonske ploče od grafena; Foto: University of Manchester/Nationwide Engineering
Materijali

Izlivena prva betonska ploča na svetu ojačana grafenom

Aditiv na bazi grafena povećava čvrstoću ovog građevinskog materijala za oko 30 posto u odnosu na klasičan beton. 

Beton je čuven po svojoj otpornosti i čvrstoći ali i po ogromnoj emisiji CO2 prilikom proizvodnje cementa. Naučnici širom sveta, ali i domaća struka, pokušavaju da pronađu načine kako da zamene cement za alternativne materijale.

Grafen se pokazao kao ozbiljni kandidat ne samo zbog njegovih odličnih mehaničkih karakteristika, već i što pravi otporniji i ekološkiji beton. Međutim, sve do sada grafen je u građevinskoj industriji korišćen na nivou eksperimenta.

Sve do sada!

30 posto veće čvrstoće

U Engleskoj je izlivena prva betonska ploča na svetu sa dodatkom grafena. Inženjeri sa Univerziteta u Mančesteru nazivaju ovaj materijal Concretene, a u pitanju je aditiv na bazi grafena koji se dodaje mešavini vode i cementa. Dodatkom grafena beton je dobio oko 30 posto veću čvrstoću od standardnog betona. A veća čvrstoća znači manji utrošak materijala pa samim tim i se i smanjuje količina cementa.

„Napravili smo aditiv na bazi grafena koji se jednostavno koristi“, kaže dr. Craig Davson sa Univerziteta u Mančesteru. „To znači da se naš aditiv direktno dodaje u betonsku smesu u okviru postojećih sistema za proizvodnju betona, tako da se ne remeti klasičan način proizvodnje.”

Ploča je izlivena na budućoj teretani; Foto: University of Manchester/Nationwide Engineering

Concretene je aditiv na bazi grafena koji se dodaje mešavini vode i cementa.

Concretene je prvi put upotrebljen početkom maja na izlivanju betonske ploče na teretani u Stounhendžu. To je ujedno i prva betonska ploča ojačana grafenom na svetu, pa će ova zgrada, koju je podigao i koju će kontrolisati Nationwide Engineering, poslužiti kao laboratorija za ispitivanje ovog inovativnog materijala.

Ušteda od 10 posto

Poznata je činjenica da je proizvodnja cementa odgovorna za 8% emisije ugljen-dioksida na svetskom niovu. Nationwide Engineering tvrdi da kada bi se Concretene koristio globalno, ova brojka mogla da se smanji za dva procenta. Doduše, aditiv podiže cenu proizvodnje betona za 5 posto, ali pošto redukuje količinu potrebnog materijala, ukupna ušteda iznosi oko 10 posto.

„Oduševljeni smo što smo razvili beton poboljšan grafenom koji menja pravila igre“, kaže Alex McDermott, suosnivač Nationwide Engineering. „Zajedno sa našim partnerima sa Univerziteta u Mančesteru, razvijamo znanja i iskustva kako bi beton sa grafenom postao šire prihvaćen u građevinskoj industriji“.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *