Kućica od samo 36 kvadrata za pecaroša
Domaći projekti, Izdvojeno

Kako je bez struje sagrađena šumska kućica u Karađorđevu

Na samo deset metara od Dunava, uz velike tehničke izazove, napravljena je prava mala oaza za odmor i pecanje. 

Kuće u prirodi postale su veoma popularne od izbijanja pandemije jer su ljudi dobili potrebu da izađu iz gradova i da što duže vremena provedu u prirodi. Srećnik je bio onaj koji je u vreme zaključavanja mogao da boravi u ovoj maloj šumskoj kući u Karađorđevu, čiji projekat potpisuje arhitekta Slobodan Ćirić.

Specifičnost ovog objekta leži u njenoj jednostavnoj formi, materijalima i načinu izrade. Želja klijenta je bila da se na nasipu na deset metara od Dunava napravi montažni objekat koji bi služio za odmor sa porodicom i prijateljima a prevashodno za pecanje. Bilo je potrebno napraviti dovoljno atraktivan objekat, a sa druge strane ekonomski isplativ. Na površini od 6x4m trebalo je da se smesti dnevna zona sa kuhinjom i trpezarijom i deo za spavanje.

“Sve je to trebalo da se napravi bez struje, samo uz pomoć agregata.” – priseća se arhitekta Slobodan Ćirić i dodaje da je u tom delu šume dozvoljeno napraviti čeku za profesionalne pecaroše pa iz tih razloga struja i voda nisu prisutne.

Najveći izazovi su bili odabir forme i integracija objekta sa okolinom, kao i njeno izvođenje zbog nedostatka struje.

Odgovor na sve ove zahteve je bio takav da se temelji pojave u vidu šipova na devet pozicija, dok su debla zakopana duboko u zemlju zaliveni strukturalnim malterom. Čelična konstrukcija od cevi 3×3, koja je kostur kućiće, završena je prethodno u radionici i naknadno doneta na mesto postavljanja, odnosno na šipove.

Strukturu zidova čine čamova građa, kamena vuna, gips-kartonske ploce i završni malter. Stakleni portali su urađeni aluminijuma u crnoj boji.

Dnevna zona i galerija

“Kako je klijent bio vođen prethodnim i sporednim objektima koji su imali velike terase a male dnevne prostore, ideja je bila da se njegova želja zadovolji tako što će dnevna zona sa trpezarijom i kuhinjom biti ujedno i terasa jer se otvaranjem velikih portala dobija potpuna otvorenost i integracija prirode i objekta.” – kaže Ćirić za naš portal.

Galerija koja služi za spavanje i da se prenoći u šumi se nalazi na pola objekta tako da u dnevnoj zoni/terasi objekat dobija punu visinu od 460cm.

Struju dobija od solarnog panela na krovu, a tehničku vodu iz Dunava.

Reč „glamping“ je od nedavno postala popularna, a posebno pojavom koronavirusa kada čovek ima potrebu da se više poveže sa prirodom. Kako sama reč kaže, to je neka vrsta glamuroznog kampovanja.

“Ovaj objekat je opravdao samu ideju glampinga pošto struju dobija od solarnog panela koji je postavljen na krov kućice, a tehnička voda je iz Dunava.” – kaže arhitekta za naš portal i dodaje da je kućica napravljena tako da se može premestiti na drugu poziciju.

Forma kvadra

Glavna ideja za oblikovanje ove kućice u Karađorđevu bila je jednostavnost i otvorenost prema prirodi i reci. Kao takva je i napravljena od najednostavnije forme u obliku kvadra koja jednim potezom ugradnjom velikih portala, okrenutih prema Dunavu i šumi, dobija potpunu povezanost sa okolinom i prirodom.

Stepenište od čamovine poslužile su i kao ostavni deo, odnosno menjaju kuhinjske elemente u svojoj strukturi.

Enterijer je urađen dosta skromno ali funkcionalno. Stepenište je, kao glavni elemenat u enterijeru, napravljeno od drveta – takođe od čamovine, a one su poslužile i kao ostavni deo, odnosno menjaju kuhinjske elemente u svojoj strukturi. Smederevac se može da posluži kao grejno telo ili i kako šporet. Trosed je postavljen tako da se sa njega pruža pogled na terasu, odnosno na Dunav.

Faktografija:

 • naziv objekta: Mala šumska kuća
 • mesto: Karađorđevo
 • investitor: Marko Ždero
 • autori projekta: Slobodan Ćirić, u vreme projektovanja i izgradnje samostalan, sada deo tima Modelart
 • godina projektovanja: 2018.
 • godina izgradnje: 2019.
 • površina: 36m2
 • spratnost: P+galerija
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

11 komentara

 1. Miloš

  Kakve dozvole su potrebne za gradnju montažnih objekata u nebranjenim zonama Dunava? U pitanju je vodno zemljište ? Državno pretpostavljam …

  1. Igor Conić

   U tom delu šume „dozvoljeno je napraviti čeke za profesionalne pecaroše“

   1. Maja

    Ovo je daleko od čeke.

 2. Sanja

  Koja je cena ovakve kucice?

 3. Djordje

  Zanimam me kako je ovde resen problem otpadnih voda ,jer vidi da unutar objekta postoji kuhinja i kupatilo.
  Takodje ,me interesuje kako se pomenuti delovi kuce snabdevaju vodom?

  1. Dragan Markovich

   Meni se čini da je ovo Off-Grid jedinica. Tu su samo kuhinjski elementi, ali nema česme. Vodu sigurno donose u balonima. Kako je rešen klozet – to je dobro pitanje.

   1. slobodan

    Klozet je resen tako sto je postavljen poljksi wc malo dalje u sumi, a opet dovoljno blizu objektima.

 4. S

  Gradnja bilo kakvog objekta, i zabijanje šipova u odbrambeni nasip je strogo zabranjeno. Bilo bi lepo da se ne reklamiraju objekti koji su protiv zakona.

 5. Стојан

  унутра лепо, споља посвађана са амбијентом!

 6. Vladimir

  Da li je za objekat tražena građevinska dozvola?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *