Rendering: PLAYTIME/Bjarke Ingels Group
Svetski projekti

Saobraćajno čvorište pod jednim krovom u obliku stratusa

Lagani, talasasti krov okuplja različite vidove putovanja u okviru jednog kohezivnog arhitektonskog objekta koji će postati novi orijentir grada.

Renomirani danski studio Bjarke Ingels Group predstavio je finalni dizajn svog novog projekta Vesteros Travel Centra, koji karakteriše lagani, talasasti krov koji podseća na niski oblak – stratus.

Vijugava krovna struktura suptilno prelazi lokaciju povezujući različite složene elemente programa, stvarajući nov gradski simbol za jedan od najvećih švedskih gradova, Vesteros – (ne, nema veze sa Igrom prestola, prim.ur.).

Železnica, autobus, taksi, bicikli…

BIG-ov predlog objedinjuje niz programa i transportnih aktivnosti i to pod jednim jasnim identitetom. Projekat na skoro 17.000 kvadrata osmišljen je tako da omogući efikasan protok putnika, kao i lagani protok posetilaca lokacije pružajući pristup svima, piše Archdaily.

Projekat se pruža duž železničke pruge, obuhvatajući autobuski terminal, uz pomoćne servise za putnike, garažu za bicikle, kao i parking za bicikle na otvorenom, taksi zonu, kao i komercijalne i kancelarijske prostore, restorane i prostore za organizovanje izložbi i drugih događaja.

Oblak koji štiti putnike

„Dizajnirali smo stanicu u formi plutajućeg krova, kao lagani oblak stratus (niski oblak) koji štiti putnike i lokaciju. Kontinuirani plan koji ima segmentne promene omogućava da se stanica istovremeno otvori i prema gradu i prema luci, dok je usmeren na putnike, nudeći zaštitu, kao i prikupljanje i pozivanje posetilaca.“, rekao je arhitekta BIG-a, David Zahle.

Projekat je osmišljen tako da omogući efikasan protok putnika, kao i lagani protok posetilaca.

Izdignuti delovi krova naglašavaju najvažnije ulazne zone, a zastakljena i segmentno zakrivljena fasada objekta omogućava prodor svetlosti i čini prostor vizuelno otvorenim tako da se briše granica između otvorenog i zatvorenog.

Biofilni dizajn

Biofilni dizajn projekta unosi pejzaž u samo središte, a niz terasa neposredno uz objekat povezuju lokaciju sa Vasaparken i Hamnparken, pružajući građanima nova mesta okupljanja.

Društveno čvorište

„Novi turistički centar je zamišljen kao deo socijalne infrastrukture, oblikovan za protok ljudi i odvijanje javnog života grada. Želeli smo da kroz projekat slavimo pokret i stvorimo prijatno, toplo i transparentno čvorište koje će postati važan društveni i ekonomski čvor koji redefiniše gradsku infrastrukturu i pejzaž.“, rekao je Bjarke Ingles.

70% struje preko solarnih panela

Krov objekta imaće integrisani solarni sistem koji potencijalno može da obezbedi 70% energetskih potreba zgrade. Osim toga, projekat podrazumeva i podno grejanje i hlađenje, kao i sistem za prikupljanje kišnice.

Završetak 2025.

Izgradnja bi trebalo da počne 2022, dok se završetak radova kao i otvaranje očekuju tokom 2025. godine.

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *