Projekat potpisuje Sandra Perić Klapan iz Klipsa ateljea: Foto: Jure Živković
Regionalni projekti

Tri u jedan: Minimalni višestambeni koncept u Zagrebu

Tri istovetne stambene jedinice pružaju mogućnost različitog korišćenja prostora na temelju povezanih funkcionalnih zona enterijera i eksterijera.

Okružen visokim zelenilom koje stvara prirodnu barijeru u gradskom urbanom tkivu, Stambeni niz LND smešten je u Lendavskoj ulicu u Zagrebu, a čine ga tri stambene jedinice i garaža.

Objekat površine 400 m2 izveden je prema projektu arhitektice Sandre Perić Klapan iz Klipsa ateljea, a po narudžbi privatnog investitora.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Tri stambene jedinice međusobno povezane u jedinstvenu strukturu; Foto: Jure Živković

Koncept stanovanja u zelenom okruženju

Oblikovanjem triju stambenih jednica koje su međusobno povezane u jedinstvenu strukturu stvoren je minimalni višestambeni koncept – koncept stanovanja u kući okruženoj mirom i oazom zelenila u neposrednoj blizini glavnog gradskog središta.

„Jednostavni volumeni unutar kojih je zamišljen moderan porodični život uklopljeni su u postojeće tkivo porodičnih kuća“, kaže Sandra Perić Klapan za Gradnja.rs.

Kako dodaje, zelenilo koje dira volumene oblikovano je na način da stvara različite ambijente spoljnog prostora koji su sastavni deo stambene jedinice, ali nastavak najvećeg blaga lokacije – šumskih poteza koji se spuštaju s planine Medvednice u sam centar Zagreba.

Jasne i jednostavne linije naglašene igrom različitih materijala; Foto: Jure Živković

Fasadu odlikuju jasne i jednostavne linije koje su naglašene igrom različitih materijala.

Osnovna ideja autorke bilo je stvaranje tri istovetne jedinice za život, koje svojim osnovnim postavkama pružaju budućim stanarima mogućnost različitog korišćenja prostora na temelju povezanih funkcionalnih zona enterijera i eksterijera kuće.

Volumen svake jedinice se odmiče od susedne da bi stvorio bolje poglede, otvorio se prema kontekstu, ali zadržao privatnost unutar sopstvenih granica.

„Fasadu odlikuju jasne i jednostavne linije koje su naglašene igrom različitih materijala, dok je atraktivni volumen stvoren različitim prostornim odnosima između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, a čime je i obogatio kvalitet življenja“, naglašava Perić Klapan.

Zelenilo koje dira volumene stvara različite ambijente spoljnog prostora; Foto: Jure Živković

Različiti slojevi korišćenja

Spoljašnji prostori zamišljeni su kao tkivo koje ne samo da dodiruje volumen, već ga oblikuje stvarajaći na taj način intimnije ili javnije zone boravka u zelenilu.

Kako dodaje, različiti ambijenti ulaznog atrijuma i predbašte, dvorišne terase te atrijuma na spratu oplemenjuju prostore enterijera i preuzimaju funkciju dnevnog boravka na otvorenom.

„Time je eksterijer kuće obogatio ne samo njen izgled, već i stvorio različite slojeve korišćenja“, zaključuje zagrebačka arhitektica.

Terasa na spratu propušta svetlost u etažu prizemlja; Foto: Jure Živković

Terasa na spratu predstavlja intimni karakter spavaće zone, ali ujedno propušta svetlost u etažu prizemlja.

Svaka stambena jedinica definisana je jasnom podelom boravišne zone u prizemlju, koja je i u strukturi prostora otvorenija, dok je spavaća zona na spatu intimnija i fokusirana na jezgro jedinice.

Centar prizemlja, dodaje, oblikovan je oko otvorenog i prozračnog boravka na koji se nastavlja potez kuhinje i trpezarije, dok tkivo spoljnog volumena dvorišnog dela zadire u njega i nastavlja prema ulazu.

„Terasa na spratu predstavlja intimni karakter spavaće zone, ali ujedno propušta svetlost u etažu prizemlja“, kaže sagovornica našeg portala.

Privatne oaze zelenila u potpunosti su uklopljene u kolaž stanovanja; Foto: Jure Živković

Sopstveni komadić neba

Identitet spoljnog prostora čita se kroz slojeve materijala koji su utkani u opnu fasade, ali i u samom zelenilu, dok je kontrast tome oblikovanje enterijera koji bi trebalo da predstavlja neutralnu bazu za život i karakter budućih stanara.

„Odabrani materijali i boje stvaraju osnovu koja će se u potpunosti prilagoditi zamišljenom životu unutar volumena stana“, navodi naša sagoronica.

Pojedine spoljne zone stana oblikovane su na način da se u potpunosti zatvaraju od pogleda sa strane, a otvaraju prema enterijeru.

„Ti atrijumi postaju privatne oaze zelenila u potpunosti uklopljene u kolaž stanovanja i stvaraju dodatno bogatstvo boja, tekstura i svetla, te pružaju sopstveni komadić neba“, kaže Perić Klapan.

Pomno odabranim materijalima daje se identitet arhitekturi; Foto: Jure Živković

Preklapanje stvorenih ambijenata u enterijeru, te zelenilu spoljašnjeg prostora –  stvara bogati kolaž življenja.

Kako dodaje, oblikovanjem jednostavnog volumena koji se obogaćuje pomno odabranim materijalima daje se identitet arhitekturi, a time i životu unutar nje.

Prema njenim rečima, višestruki slojevi materijala, tekstura i prostornih odnosa definišu različite ambijentalne zone.

„Preklapanje stvorenih ambijenata u enterijeru, te zelenilu spoljašnjeg prostora –  stvara bogati kolaž življenja“, navodi na kraju Sandra Perić Klapan.

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Osnova
Osnova
Osnova
Osnova
Fasade
Fasade

Foto-galerija

Projekat potpisuje Sandra Perić Klapan iz Klipsa ateljea: Foto: Jure Živković
Projekat potpisuje Sandra Perić Klapan iz Klipsa ateljea: Foto: Jure Živković
Privatne oaze zelenila u potpunosti su uklopljene u kolaž stanovanja; Foto: Jure Živković
Privatne oaze zelenila u potpunosti su uklopljene u kolaž stanovanja; Foto: Jure Živković

Faktografija

 • ime projekta: Stambeni niz LND
 • autorka: Sandra Perić Klapan (Klipsa ateljea)
 • investitor: privatni
 • lokacija: Zagreb, Lendavska ulica
 • površina objekta: 400 m2 (3 stambene jedinice + garaža)
 • spratnost: P+1
 • površina parcele: 144 m2
 • godina projektovanja: 2018/2019.
 • godina gradnje:2019/2020.
 • autor fotografija: Jure Živković

Izabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. arhitekta

  ništa posebno

 2. miki

  pa ništa posebno to je velika istina ali za takvim „ništa posebno“ kućama u nizu beograd i srbija vape, ja obožavam ništa posebno kada je stanovanje u pitanju jer se u srbiji rade očajni projekti kopije strane industrijske arhitekture što srbi uvek rade pa ispadne nakaradno ,zaostalo u prostoru i vremenu,van svakog konteksta i nadasve smešno i jadno !! jel nama bio potreban dubai na savi kolega? nije ali opersku salu beograd još uvek nema….

 3. Zoran

  kad pogledas, moglo je ovo , ovakvo, a bolje, i od kontejnera da se odradi, recimo..
  bar bi bilo u skladu s vremenom i tehnologijom.
  ovako je stilski kako se radilo pre dvaes-tries godina.
  samo toliko

Ostavite odgovor

Obavezna polja *